Правителството да предприеме неотложни икономически мерки в помощ на пострадалия

Правителството да предприеме неотложни икономически мерки в помощ на пострадалия ...

ДБ предлага данъчно-осигурителна и банкова ваканция за бизнеса.


Правителството да предприеме неотложни икономически мерки в помощ на пострадалия бизнес от ограниченията заради коронавируса и да се въведе данъчно-осигурителна и банкова ваканция, държавни гаранции по вече взетите от предприемачите кредити и нови заеми за изпадналите в нужда предприятия. Това предлагат от "Демократична България" на кабинета в разпространена от тях в понеделник позиция.

Паралелно евродепутатът им и представител на "Демократи за силна България" Радан Кънев коментира думите на премиера Бойко Борисов от преди ден, че държавата първо ще се грижи за пенсионерите и лекарите, а за бизнеса предстои да се измислятмерки. Според Кънев е "опасна манипулация да се противопоставя бизнесът на пенсионерите, на лекарите, които рискуват живота си, на учителите, които правят чудеса за децата ни". "Малкият, семейният бизнес създава 75% от работните места, 70% от добавената стойност, осигуровките, данъците. Той е гръбнакът на обществото ни", заяви още той.

Засегнат е човешкият капитал

Според "Демократична България", ако през 2008/2009 г. финансовият риск е можело да бъде овладян с финансови инструменти, сега това не е достатъчно, защото е засегнат човешкият капитал. Производители и потребители са под карантина и сривът изглежда гарантиран, смята дясната коалиция..

"Държавата няма право да изостави хората и бизнеса в момент, когато много от тях са с гърбове, опрени в стената. Здравната и икономическата криза вървят ръка за ръка и грижата и по двете направления е топ приоритет. Хората трябва да бъдат успокоени, че бизнесите им, пострадали от форсмажора, няма да бъдат фалирани и няма да загубят работните си места", смятат от ДБ.

Източник: mediapool.bg