Правителството да извади едни пари и да ги даде на

...
Правителството да извади едни пари и да ги даде на
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Ще направим грешка, ако дадем пари на медиците сега

" Правителството да извади едни пари и да ги даде на протестиращите медици в този момент би било неточност, защото по този начин ще бъдат непокътнати всички дефекти при образуването на работната заплата на медиците ". Това сподели здравният министър Кирил Ананиев пред БТВ във връзка идния през днешния ден народен митинг на медицинските сестри в България.

„ Още през цялото време споделих, че почитам претенциите на медицинските сестри, надълбоко почитам труда, който те поставят, правя оценка тяхната роля в лечебния развой. Те желаят да има предвидимост в тяхната работа “, сподели Ананиев. Той добави, че преди два дни е събрал шефовете на държавните лечебни заведения и особено е сложил въпроса указва ли се напън върху медиците. „ Беше ми казано изрично, че не е оказван напън върху тях. Не мога да позволи да лиша хора от законовото им право да стачкуват “, разяснява здравният министър.

Той напомни, че на 1 март е провел среща с медиците, по време на която е имало „ много градивен диалог “, по време на който е открита разлика в заплатите на медицинските сестри. Именно по тази причина Ананиев е предложил да се създаде съответна методика на база правила и правила по какъв начин да се дефинират заплатите на медиците. Тази методика би работила във всички лечебни заведения в страната.

„ Първоначалната концепция беше да се разработят тези правила и механизми за образуване на работната заплата в държавните лечебни заведения, в лечебните заведения в смесено присъединяване и общинските. Вчера медицинските сестри и всичките експерти по здравни грижи сложиха въпроса дали не би трябвало тези правила да се слагат и в частните лечебни заведения “, добави Ананиев. Той уточни, че е поел уговорката да се срещне с Асоциацията на частните лечебни заведения.

„ Мисля, че можем да достигнем до консенсус, защото и те имат интерес да има правила и ред при образуване на работните заплати “, добави той. Според него изваждането на едни пари в този момент значи да запазят всичките дефекти на образуването на работна заплата, които съществуват сега. „ Затова предлагам да създадем тази методика и каквото покаже, какъвто резултат покаже, тогава ще приказваме за размера на парите, които са нужни, с цел да реализираме задачите, които сме си сложили “, сподели още Ананиев. По отношение на закона за съсловните организации, Кирил Ананиев съобщи, че това е въпрос на Народното събрание. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР