Правителството анонсира специална схема 60/40, която цели да помогне на

...
Правителството анонсира специална схема 60/40, която цели да помогне на
Коментари Харесай

Готов е проектът на постановлението за заплатите, които държавата поема 60:40 влиза в сила

Правителството анонсира специфична скица 60/40, която цели да помогне на работодателите да заплащат заплатите на свои чиновници в ситуацията на епидемията от COVID-19. Ето и текста на постановлението на Министерския съвет за задачата.

За установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели за опазване на заетостта на служащите и чиновниците при прекратяване на работа заради изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:

Чл. 1. (1) На шеф, който заради изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, със своя заповед или въз основа на заповед на държавен орган, е прекратил работата на предприятието, на част от предприятието или на обособени служащи и чиновници, може да се изплащат обезщетения за опазване на заетостта на служащите и чиновниците в предприятието.

(2) Компенсации по алинея 1 се изплащат когато работата е прекратена за целия интервал или за част от интервала на деяние на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, само че за не повече от три месеца.

(3) Компенсацията по алинея 1 е в размер на 60 на 100 от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година за всяко лице, за което е прибавен режима по алинея 1 и на което ще бъде непокътната заетостта за интервал не по-малък от интервала, за който се изплащат обезщетения. Компенсация не се дължи за служащите и чиновниците, за които работодателят получава финансиране за хонорари и осигурителни вноски от държавния бюджет, със средства от Европейските структурни и капиталови фондове или други обществени средства.

(4) Работодателят изплаща цялостния размер на трудовото заплащане на лицата по алинея 3 за съответния месец.

Чл. 2. За погашение на обезщетения по член 1 могат да аплайват работодатели, които:

1. са локални физически или юридически лица, както и задгранични юридически лица, които реализират стопанска активност в Република България;

2. декларират погашение на обезщетения на служащи и чиновници, наети в секторите и икономическите действия, посочени в Приложение 1, през месеца, предшестващ оповестяването на изключителното положение;

3. нямат отговорности за налози и наложителни осигурителни вноски по смисъла на член 162, алинея 2, т. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и лихвите по тях към страната или към общината, потвърдени с влезнал в действие акт на способен орган и във връзка с които работодателят не е подхванал дейности за тяхното разсрочване, отлагане или обезпечение;

4. не са оповестени в неплатежоспособност или не се намират в произвеждане по неплатежоспособност или ликвидация;

5. запазят заетостта на лицата, за които са получили отплата, за интервал не по-малък от интервала, за който са изплатени компенсациите;

6. не прекратят трудови контракти на служащи и чиновници на съображение член 328, алинея 1, т. 2, 3 и 4 от Кодекса на труда през интервала, за който им се изплащат компенсации;

7. нямат открито с влезнало в действие наказателно разпореждане или правосъдно решение, нарушаване на член 61, алинея 1, член 62, алинея 1 или 3, член 63, алинея 1 или 2, член 118, член 128, член 228, алинея 3, член 245 и член 301 – 305 от Кодекса на труда или член 13, алинея 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност през интервал от 6 месеца преди издаване на заповедта за прекратяване на работа.

Чл. 3. (1) Изпълнителният шеф на Агенцията по заетостта издава заповед за разкриване на процедура за кандидатстване на работодатели за погашение на обезщетения по член 1.

(2) Информация за реда и изискванията за кандидатстване се разгласява на интернет страницата на Агенцията по заетостта и на осведомителните табла в дирекции „ Бюро по труда “.

Чл. 4. (1) Работодателят показва, в това число и по електронен път в дирекция " Бюро по труда ", обслужваща територията по месторабота на служащите и чиновниците по член 1, алинея 3, заявление за погашение на обезщетения по пример, одобрен от Изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта.

(2) Към заявката се ползват:

1. заповед на работодателя за прекратяване на работа по член 120в от Кодекса на труда;

2. декларация за събитията по член 2, т. 5 и 6;

3. лист на служащите и чиновниците, за които се подава заявление за погашение на обезщетения по реда на това Постановление. Списъкът съдържа данни за лицата - трите имена, ЕГН или ЛН, ЛНЧ, Служебен номер от НАП;

4. декларация, съдържаща данни за платежна сметка на работодателя, обозначена с Международен номер на банкова сметка (International Bank Account Number – IBAN), водена от снабдител на платежни услуги, лицензиран от Българската национална банка, или от клон на снабдител на платежни услуги, осъществяващ активност на територията на страната.

Чл. 5. (1) Комисия, избрана със заповед на шефа на дирекция „ Бюро по труда ”, преглежда показаните документи в период до 7 работни дни от подаване на заявката и прави инспекция за сходство с критериите за погашение на обезщетения.

(2) Проверката на събитията по член 2 се прави по длъжностен ред. Проверката по член 2, т. 2 и 3 се прави въз основа на информация, предоставена от Националната организация за приходите, а по член 2, т. 7 въз основа на информация, предоставена от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.

(3) Комисията взема решение за сходство или противоречие на работодателя с критериите за погашение на обезщетения.

(4) В периода по алинея 1 шефът на дирекция „ Бюро по труда ” изпраща в Агенцията по заетостта лист на работодателите, които дават отговор на критериите за погашение на обезщетения, решенията на комисията и документите по член 4, алинея 2, т. 3 и 4.

(5) Агенцията по заетостта изпраща по електронен път на Националния застрахователен институт систематизирана информация по алинея 4.

(6) Дирекция „ Бюро по труда ” уведомява работодателите за решението на Комисията в период до 2 работни дни от датата на решението.

Чл. 6. Изпълнителният шеф на Агенцията по заетостта утвърждава образеца на декларациите по член 4, алинея 2, т. 2 и 4 и на решението по член 5, алинея 3.

Чл. 7. Националният застрахователен институт изплаща на работодателите обезщетенията по член 1, алинея 3 въз основа на систематизираната информация, предоставена от Агенцията по заетостта.

Чл. 8. (1) В случай на възобновяване на работа през интервала на погашение на обезщетенията, работодателят уведомява документално Агенцията по заетостта в период от 3 работни дни от датата на издаване на заповедта за възобновяване на работа.

(2) Агенцията по заетостта изпраща информацията по алинея 1 по електронен път на Националния застрахователен институт.

Чл. 9. (1) Работодател, получил обезщетения по реда на това Постановление, който не извърши задължението си по член 2, т. 5 и 6 възвръща изплатените обезщетения.

(2) Изплатените обезщетения подлежат на непринудено внасяне към бюджета на държавното публично обезпечаване и на наложително събиране по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Чл. 10. Изпълнението на дейностите и обмена на информация сред Агенцията по заетостта и Националния застрахователен институт се реализират при условия и по ред, избрани от Управителя на Националния застрахователен институт и Изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта.

Допълнителна наредба

§ 1. По смисъла на това Постановление " обезщетения " са суми за трудови хонорари, които се изплащат на работодатели за опазване на заетостта на служащи и чиновници при прекратяване на работата заради оповестено изключително състояние.

Заключителни разпореждания

§ 2. Постановлението се приема на съображение §6 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година

§ 3. Изпълнението на Постановлението се разпорежда на Изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта и Управителя на Националния застрахователен институт.

§ 4. (1) Контролът по използването на Постановлението се разпорежда на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.

(2) Агенцията по заетостта и Националният застрахователен институт дават по длъжностен път информация на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, нужна за реализиране на контрола.

§ 5. Постановлението влиза в действие от 13 март 2020 година

Приложение 1 към член 2, т. 2

Списък на браншове и стопански действия по член 2, т. 2, според Класификацията на икономическите активност (КИД -2008)

Код по КИД-2008 Наименование на позицията

С Преработваща индустрия, като се изключи:

12 Производство на тютюневи изделия;

19 Производство на кокс и рафинирани нефтопродукти;

20 Производство на химични продукти;

21 Производство на лекарствени субстанции и продукти;

26 Производство на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули

F Строителство

47 Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети? като се изключи:

47.11 Търговия на дребно в неспециализирани магазини най-вече с хранителни артикули, питиета и тютюневи изделия;

47.2 Търговия на дребно в профилирани магазини с хранителни артикули, питиета и тютюневи изделия;

47.73 Търговия на дребно с медикаменти и други фармацевтични стоки;

47.74 Търговия на дребно с медицински и ортопедични стоки;

47.8 Търговия на дребно на открити щандове и пазари;

47.9 Търговия на дребно отвън търговски обекти

49.3 Друг пътнически сухопътен превоз

49.4 Товарен авто превоз и услуги по пренасяне

51.1 Пътнически въздушен превоз

55 Хотелиерство

56.1 Дейност на заведения за хранене и заведения за бързо обслужване

56.3 Дейност на питейни заведения

58 Издателска активност

59.14 Прожектиране на филми

70.21 Консултантска активност по връзки с обществеността

73.11 Дейност на рекламни организации

73.20 Проучване на пазари и проучване на публичното мнение

79 Туристическа агентска и операторска дейност; други действия свързани с пътувания и резервации

90 Артистична и креативна активност

91 Други действия в региона на културата

93 Спортни и други действия, свързани с развлечения и отдих

96.04 Поддържане на положително физическо състояние
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР