Правителственият законопроект за Държавен бюджет за 2020 г. мина на

...
Правителственият законопроект за Държавен бюджет за 2020 г. мина на
Коментари Харесай

Дадоха ход на проекта за държавния бюджет 2020 г.

Правителственият законопроект за Държавен бюджет за 2020 година мина на първо четене през Икономическата комисия и Комисията за наблюдаване на приходните организации, след разискване на взаимно съвещание и на следващия ден влиза във водещата бюджетна комисия, съобщи кореспондент на .
С 13 гласа „ за “ и 7 „ въздържал се “ депутатите от Икономическата комисия утвърдиха плана, а сътрудниците им от Комисията за наблюдаване на приходните организации го одобриха с 11 гласа „ за “ и 8 „ срещу “. И двете комисии отхвърлиха разновидността на макрорамка с включен бюджет на Висш съдебен съвет.

При дебатите Румен Гечев от Българска социалистическа партия предизвести, че още на следващия ден в Бюджетната комисия, а и в пленарна зала, проектобюджетът ще бъде подложен на критика, най-много поради неналичието на обязаност с икономическото развиване. " Правителството се пробва да си постави по-ниска летва, с цел да извърши бюджета по-лесно, само че това не може да продължи дълго ", възрази той и съобщи, че опозицията ще упорства сред първо и второ четене държавното управление да обвърже бюджета с стопанската система.
" Какви ограничения ще вземете, с цел да сме готови за задаваща се криза ", попита той вносителите и акцентира, че държавното управление би трябвало да каже накъде ни движи с този бюджет - " дали ни движи към междинните европейски индикатори по групи страни – мощно развити, Източноевропейски и прочие, с цел да се види, или ни бута към едва развити страни към Африка и Азия, от които не би трябвало кой-знае какъв брой да се учим ". Гечев възрази на представителите на държавното управление, че новата макрорамка се понижават разноските. " Не може просто да се оповестява, че понижаваме разноските, още повече, че идва рецесия. Ролята на страната е, като идва рецесия, да оказва помощ за излизане от рецесията. А тук – дори се задава рецесия, само че ние се движим към африканския модел на ниски разноски ", възрази той и изрази любознание по какъв начин финансовият министър ще отбрани това.
" Имате правото да вършиме политики, само че би трябвало да се вслушате, тъй като някои неща опонират на европейските практики ", сподели той на ръководещите.
" Предлага се опазване на ниските налози – добре 10%. Коя развита страна е с 10% ", попита още Гечев и уточни, че " най-конкурентоспособните страни са с най-високи налози на най-богатите и с най-голяма интервенция на страната при систематизиране ".
Червеният народен представител изрази неодобрение и от наливането на повече пари в нереформирани сфери и засяга опазването на здравето и образованието. " От една страна, се усилват заплатите на учителите със 17% - добре. Ще станат 1050 лв. в междинното обучение, а във висшето - 1060. Не може един професор да взима заплата колкото на преподавател по физическо. Това не е добре. Ето какво вършим в образованието, от което зависи българската просвета и конкурентоспособността на стопанската система ", уточни Гечев.
В отговор икономическият министър Емил Караниколов означи, че даването на пари в един бранш не значи че той ще стартира да работи по-добре. " Инвестицията в заплатите на учителите и преподавателите би трябвало да бъде продължена ", безапелационен е той. " Държавата беше абдикирала ", посочи още той и уточни като главен проблем на стопанската система приходите и пенсиите. " Но държавното управление има стратегия и ние я съблюдаваме. Заложени са повече средства за образование; минималната работна заплата ще стане 650 лв. до края на 2021 г, за следващата година я вършим 610 лв.. Да, не е задоволително, само че с тази стратегия са извоювани избори ", добави той.

Като антикризисна мярка икономическият министър уточни спазването на строга финансова дисциплинираност. 
Той заяви, че сега се създава законодателство за индустриалните зони в увещание, че ще има благоприятни условия за вложителите. караниколов не пропусна да изтъкне, че тази година, единствено за 8 месеца със 17 милиарда евро експорт сме подобрили рекордната за страната 2008 година, когато сме имали експорт малко над 15 милиарда евро. " Подобрихме върха. Това не е инцидентно. Ръстът демонстрира, че България става все по-конкурентна. Работим доста интензивно в тази част ", увери той и в същото време призна, че българската стопанска система мъчно върви напред. В относителен проект той посочи, че преимуществото ни са ниските оперативни разноски.
От Министерството на туризма увериха, че за първите 9 месеца спадът в бранша бил под 1%, в границите на 0,8% и че не са се отразили толкоз пагубно спадовете в туристопока от Русия и от Германия. Спад на пазарите Русия и Германия бил обезщетен от Англия, Украйна, Чехия, Полша. Предвидените в бюджета за следващата година 15 милиона лв. за национална туристическа реклама щели да бъдат за присъединяване в над 24 изложби в чужбина, продължение на взаимни акции с европейски туроператори. Подкрепа за проведения туризъм ще има оптимално обективна и по този начин осъществена, че да няма подозрения за държавна помощ към частни субекти, увериха от Министерството на туризма. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР