Правителствената криза привлече вниманието на международните медии. Правителствената криза в

...
Правителствената криза привлече вниманието на международните медии. Правителствената криза в
Коментари Харесай

Западните медии: Пропукването на българския кабинет отваря терен за Кремъл

Правителствената рецесия притегли вниманието на интернационалните медии. Правителствената рецесия в България проправя път за проруската твърда десница, разяснява вестник Таймс. Проблемът към ветото за Северна Македония докара до разпадането на четворната коалиция и свалянето на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

Международните медии с реакции за политическите разтърсвания в България. Те разясняват, дали ветото за Северна Македония ще съборят държавното управление на Кирил Петков. Кризата към този момент докара до оставката на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, напрежение във и към националното заседание. Поддръжници на ръководещите излязоха и на импровизиран митинг.

Агенция Франс Прес написа, че импортираният от ГЕРБ избор на съмнение против държавното управление може да се окаже първият сполучлив в демократичната история на страната. Агенцията оповестява, че Слави Трифонов е решил да изтегли своите министри от съдружното държавно управление поради различия, свързани с бюджета и с отношението към прилежаща Северна Македония. Франс Прес напомня, че министър председателят Петков в последно време води политика на доближаване със Северна Македония. Но в България възможното приемане на прилежащата страна в Европейски Съюз е извънредно оспорван въпрос.

Немският ежедневник „ Зюддойче Цайтунг “ разгласява публикация със заглавие: „ България спори за еврочленството на Северна Македония. Дали това ще събори държавното управление? “ Авторката изяснява, че това е станало доста оспорвана тематика в България и напомня за скорошната аудиенция на немския канцлер Олаф Шолц и за настойчивите му апели към София да вдигне ветото. Германската журналистка напомня, че вероятно под западен напън Петков е загатнал опцията да се вдигне ветото, а политиката към Северна Македония да бъде гласувана в Народното събрание.

Последната политическа рецесия в София беше провокирана, когато Слави Трифонов, прочут артист, трансформирал се в популистки политик, изтегли предходната седмица своята партия " ИТН " от обединението, разяснява авторитетния вестник „ Таймс “. Коалицията в България изгуби болшинство, което нарушава проектите на Европейски Съюз за разширение към страните от Западните Балкани. Българите оспорват идентичността на Северна Македония и версията на историята, която се преподава в учебните заведения.

Ако държавното управление се разпадне, България, която обичайно е най-близкият другар на Москва в Европейски Съюз, евентуално ще отиде към четвъртите си избори за малко повече от година, разяснява Таймс. Националистическите партии, които симпатизират на Москва, в това число новата партия, основана от уволнения от Петков някогашен боен министър Стефан Янев, наподобява ще реализиран огромни триумфи и ще се трансфорат в евентуални ръководещи.

Според непознати анализатори при изключителни избори изгода ще имат " Български напредък " - националистическата проруска партия, основана от уволнения министър на защитата Стефан Янев, и на крайнодясната партия " Възраждане ".

Русия отхвърля да е забъркана в политическите разтърсвания в България. " Ние нямаме нищо общо с това ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.
ТЕМА преди 35 минути 788 преди 1 час 958 преди 1 час 1437
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР