Правителствената армия на Мозамбик е ликвидирала за последните седем дни

...
Правителствената армия на Мозамбик е ликвидирала за последните седем дни
Коментари Харесай

Армията в Мозамбик води сражения с Ислямска държава за ключово пристанище

Правителствената войска на Мозамбик е ликвидирала за последните седем дни 59 бойци от африканско поделение на "Ислямска страна " (ИД), заяви през днешния ден министерството на защитата, представено от Българска телеграфна агенция.

В интервенцията в северната провинция Кабу Делгаду са били унищожени и шест лагера на терористите. Вчера бунтовниците са открили надзор върху северния пристанищен град Мосимбоа да Прая, за който се бори с държавните сили още от април.

45 млн. души застрашени от апетит в южната част на Африка

Същевременно бунтовниците са завладяли околни села и пътищата към града и на 9 август пратеното от държавното управление подкрепление за гарнизона в Мосимбоа да Прая е попаднало в засада.

Според южноафриканския вестник "Дейли маверик " са били убити 55 държавни бойци и 90 са били ранени. Мосимбоа да Прая е стратегическо пристанище с население към 30 хиляди души. През него минава огромна част от инфраструктурата, която се построява за създаването на няколко газови залежи в шелфа на Мозамбик.

Експертът по Мозамбик Алекс Винес, шеф на африканската стратегия на "Чатъм хаус ", сподели през днешния ден, че бунтовниците работят все по-уверено, защото са по-добре въоръжени и проведени, а държавните сили са изтощени и деморализирани, което проличава и от боевете за Мосимбоа.

Според Винес това е "неочакван удар за държавното управление " и спорът в Кабу Делгаду в този момент е по модела на офанзиви и контраофанзиви. Операциите на районните структури на "Аш Шабаб " и ИСКАП (Централноафриканска провинция на ИД) към този момент трета година са уголемяват в Кабу Делгаду за основаване там на ислямистка страна, отбелязва ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР