Правителствата в България вечно говорят за реформи, но като наближат

...
Правителствата в България вечно говорят за реформи, но като наближат
Коментари Харесай

Четири примера за отложени реформи заради изборите през октомври


Правителствата в България постоянно приказват за промени, само че като наближат изборите всевъзможен възторг изчезва и всичко си остава постарому. За положително или за неприятно от 2013 година, в това число, избори има през всяка година, с изключение на 2016 година, а тази година има два – за европейски парламент и локални избори. Дори да не се изрича обществено, отношението на политиците е повече от ясно – без внезапни придвижвания в изборни години, с цел да не се разлюти електоратът. Така да вземем за пример през 2017 година един сякаш самостоятелен регулатор задържа растежа на цените на природния газ и водата в София до седмицата след изборите, а различен се оправда, че на пазара на горива няма картел. Тази година образците са още повече.

Административна промяна

След като в края на предходната година „ първият “ зам. министър-председател приканва министерствата сами да предложат ограничения за редуциране на администрацията, а преди месец им даде ултиматум да подобрят обслужването на жителите и компаниите, досега не наподобява това да е дало резултат. По данни на Национален статистически институт наетите в бранш " Държавно ръководство " през декември 2018 година са 113 397, а по последни данни от март 2019 година са 113 400 (през март 2018 година са 113 204). Това не е изненада, защото още при започване на годината се оказва, че проектите за съкращения се отсрочват, а част от повода е в непрестанно възлагане на нови функционалности на администрацията. Т.е. хем държавното управление приказва за съкращения и оптимизация, хем с дейностите си ги прави невъзможни.

Тол система

След като при започване на годината започва построяването на системата за таксуване на транспортни средства над 3.5 тона на база изминатото разстояние, вместо заплащаната до момента винетна такса, в средата на тази година стана ясно, че въвеждането на системата се отсрочва. Основната цел на тази система е реализиране на по-справедливо систематизиране на приходите за потребление на републиканската пътна мрежа отвън обитаемоте места, като сега главната част от приходите се дължат на леките коли. Притесненията към повишението на разноските за транспортни услуги основават задоволително напрежение, което бързо се трансформира в политически отстъпки и стартът на системата се отсрочва от 16 август 2019 година до 1 март 2020 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР