Правителствата трябва да пренасочат субсидиите от чистата енергия към други,

...
Правителствата трябва да пренасочат субсидиите от чистата енергия към други,
Коментари Харесай

Бил Гейтс иска пренасочване на субсидиите за технологии

Правителствата би трябвало да пренасочат дотациите от чистата сила към други, действително нуждаещи се от помощ технологии, които другояче мъчно биха достигнали огромен мащаб и зрялост

След десетилетия на държавни тласъци, в този момент вятърната и слънчевата сила са разгърнати задоволително необятно, с цел да отпаднат дотациите (снимка: CCO Public Domain)

Време е да пренасочим държавните дотации в поддръжка на слънчевите и вятърните електроцентрали към други чисти технологии, които към момента не могат да се конкурират на пазара. Това твърди Бил Гейтс, съосновател на софтуерния колос Microsoft и началник на благотворителна фондация с многомилионни запаси.

Правителствени дотации за слънчева и вятърна сила има на всички места по света и то от толкоз години, че сме приели тази процедура за нещо естествено и надали не наложително. В някои страни, където такива тласъци бяха въведени рано, задачата е към този момент изпълнена и чистите енергийни източници са конкурентни на изкопаемите горива – и даже по-евтини от тях. Отпадането на старите, замърсяващи технологии, към този момент се случва.

Точният миг

Един индикативен образец са слънчевите панели. За няколко години техните цени понижиха в пъти, достигайки нива, при които са напълно налични за всеки нормално консуматор. Може да се каже, че при такова развиване на пазара технологията към този момент не се нуждае от държавна поддръжка.

Точно това е моментът, когато ресурсите за финансово стимулиране на нови технологии би трябвало да се пренасочат към други нововъзникващи технологии, счита Гейтс. И не без съображение.

„ След десетилетия на държавни тласъци, в този момент вятърната и слънчевата сила са разгърнати задоволително необятно, с цел да могат производителите и разработчиците да бъдат все по-ефективни и да понижат разноските, без потребност от субсидиране ”, сподели Гейтс в изявление за Bloomberg Television.

Кандидати за дотации

Къде тогава, съгласно него, би трябвало да отидат дотациите? Има други области, където е мъчно разноските да намалеят и да се наложат нови, по-ефективни технологии, без помощ посредством субсидиране.

Голяма ниша, в която могат да се насочат ресурсите, са системите за предпазване на сила . Те са нужни, тъй като характерът на огромна част от възобновимите източници е променлив – можете да имате голям фотоволтаичен масив, само че в тъмен ден без слънце той няма да генерира толкоз сила, колкото се чака.

Затова акумулаторните системи ще са от голямо значение в изискванията на преход към нова енергийна система. В същото време новите разработки в региона на батериите са печално известни с големия брой стартъпи, които са създали отлична технология, само че не са съумели да реализират масовизиране – точно поради неналичието на задоволително запаси.

Друга сфера, в която следва да се пренасочат дотациите, са разнообразни типове принадлежности, които могат да понижат излъчванията на парникови газове в браншове, разнообразни от производството на електричество. Обичайно при мисълта за чисти технологии хората си показват слънчеви панели, вятърни генератори и здания с нови прозорци и дебели топлоизолации. Но някои от секторите, които употребяват най-вече сила и генерират големи количества нездравословни излъчвания, са производството на стомана, на цимент, селското стопанство.

Иновативни решения за коренно екологизиране на тези браншове не липсват. Те обаче нямат поддръжка, каквато имаха слънчевите панели и вятърните „ перки ”. Поради това не могат да навлязат в мащаб в секторите, които най-вече способстват за замърсяването и стоплянето на планетата.

Призив към държавните управления

Всичко това, съгласно Бил Гейтс, приказва, че държавните управления би трябвало към този момент да пренасочат дотациите от технологиите за чиста сила към други, действително нуждаещи се от помощ технологии, които другояче мъчно биха достигнали огромен мащаб и зрялост, с цел да са в положение да се конкурират на пазара независимо.

И доколкото дотациите постоянно са стеснен запас, те би трябвало да бъдат ориентирани към инструментите, от които се нуждаем най-вече и които се нуждаят от най-голяма помощ.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР