Правителствата по целия свят получиха настоятелен апел и научно обоснована

...
Правителствата по целия свят получиха настоятелен апел и научно обоснована
Коментари Харесай

Коронавирус: Пришпорват правителствата по света да забранят консумацията на диви животни

Правителствата по целия свят получиха настойчив зов и научно обоснована бяла книга от интернационалната неправителствена организация за хуманно отношение към животните Humane Society International (HSI), призоваващи за незабавни дейности за възбрана на търговията с диви животни, превозване и консумация - по-специално на бозайници и птици, за които е известно, че са носители на коронавируси - с цел да се оправят със опасността, която съставляват за публичното здраве, в допълнение към хуманното отношение към животните и опазването на типовете.

Отвореното писмо, изпратено до държавните управления по света, е част от координирани дейности на HSI в резултат на пандемията от новия ковид (COVID-19).

Въпреки че точният генезис на настоящия ковид към момента не е прочут, той евентуално произлиза от пазар в китайския град Ухан, където на място се колят и продават живи диви животни. Множество сходни болести са свързани с търговията с диви животни, в това число епидемията от SARS през 2003 година, за която се счита, че е предадена на хората от цибетки, продавани за месо. Приблизително 75 % от зараждащите инфекциозни болести са зоонотични (разпространени от животни към хора).

Тереза ​​Телеки, вицепрезидент по дивата природа в Humane Society International, сподели: " Настоящата пандемия от COVID-19 илюстрира какъв брой смъртоносна може да бъде търговията с диви животни, освен за участващите диви животни, само че и за хората по целия свят. COVID-19 умъртви хиляди хора и евентуално ще има трайно негативно влияние върху локалната и международната стопанска система. Това е повратна точка, която държавните управления в международен мащаб не би трябвало да пренебрегват. Пазарите на дивата природа в международен мащаб са петри за идната световна пандемия, тъй че държавните управления по целия свят би трябвало да работят, с цел да забранят трайно търговията с диви животни, в това число заради храни, медикаменти, четина, домашни любимци и други аргументи. Правителствата би трябвало също да оказват помощ на участващите търговци да намерят нов занаят допустимо най-бързо. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР