Правителствата по света наложиха карантина и ограничителни мерки, за да

...
Правителствата по света наложиха карантина и ограничителни мерки, за да
Коментари Харесай

Пандемията от новия коронавирус спъва борбата срещу болестта денге

Правителствата по света постановиха карантина и ограничаващи ограничения, с цел да спрат разпространяването на новия ковид. Това обаче засегна и работата на услуги като сметосъбирането, а в това време лечебните заведения не могат да се оправят с напора от заболели.

Всичко това пречи на напъните за справяне със сезонните публикувания на заболяването денге - заболяване, популяризирано от комари, което се характеризира с тежки мъчителни признаци, заяви Асошейтед прес.

Страни като Сингапур и Индонезия в Югоизточна Азия бяха изправени пред тестването на едновременното справяне с денге и новия ковид. В Бразилия, където има над 1,6 милиона заболели с COVID-19, бяха регистрирани и минимум 1,1 милиона случая на тресчица денге с близо 400 смъртни случая, сочат данни на Памамериканската здравна организация.

Пациенти и лекари се притесняват, че COVID-19 може да попречи на борбата против други заболявания

Очаква се растеж на случаите на денге скоро с началото на сезонните дъждовни интервали в южноамерикански страни като Куба, Чили и Коста Рика и азиатски страни като Индия и Пакистан.

Денге всекидневно не е съдбовна болест, само че при тежките случаи е нужна хоспитализация. Усилията за профилактика са ориентирани към заличаване на местата за размножаване на комарите, измежду които унищожаване на боклуци, остарели гуми и други предмети, в които се събира и застоява вода. Ограничителните ограничения поради пандемията от новия ковид стопираха или свиха тези действия в доста страни по света.

В северозападен Пакистан проектите за дезинфекциране на магазини и пазари, в които имаше разпространяване на денге през 2019 година, бяха замразени, тъй като плануваните средства бяха пренасочени за битка с ковид, сподели доктор Ризван Кунди, ръководител на Асоциацията на младите лекари.

Здравните служащи, които са ангажирани с заличаване на местата за размножаване на комарите в индийската столица Делхи, в този момент организират скрийнинг за новия ковид.

Диагностицирането на хиляди случаи на болест с новия ковид наруши следенето на денге в доста южноамерикански страни, прибавя доктор Мария Франка Таярико, ръководител на здравния отдел в американския районен офис на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

Учени откриха нови признаци на COVID-19, наподобяващи на треската денге

По данни на Световната здравна организация 2019 година е била с най-лоши индикатори и най-вече случаи на денге, откогато се води статистика, а в някои страни се е появила за пръв път.

Според експeрти рестриктивните мерки за пътешестване поради пандемията понижават и заплахата от разпространяване на денге. Но карантината вкъщи усилва рисковете от разпространяване, тъй като колкото повече хора има вкъщи, толкоз по-голяма е вероятността повече хора да бъдат ухапани и инфектирани от комар във влажна среда, споделят от Националната организация по околна среда на Сингапур. В страната са регистрирани пет пъти повече ларви на комари в жилища и общи пространства на жилищни здания през първите два месеца на карантината поради новия ковид спрямо предходните два месеца.

15 500 са случаите на денге в Сингапур до 6 юли тази година. Според организацията по околна среда се чака тази година броят на случаите да надвиши върха от 22 170 инфектирани през 2013 година, когато в страната е регистрирано най-мащабното разпространяване на заболяването, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР