Правителствата по света и големите замърсители трябва да предприемат спешни

...
Правителствата по света и големите замърсители трябва да предприемат спешни
Коментари Харесай

Технологиите за съхранение на въглерод критично важни за постигане на климатичните цели

Правителствата по света и огромните замърсители би трябвало да подхващат незабавни дейности за създаване на технологии, които могат да улавят и складират въглеродни излъчвания, или ще бъде " на практика невероятно " светът да реализира своите климатични цели. Това оповестиха от Международната организация по енергетика, представени от " Гардиън ".

Световният енергиен орган настоя, че плановете за хващане, потребление и предпазване на въглерод би трябвало да играят централна роля при постигането на климатичните цели като един от четирите основни стълба за понижаване на излъчванията.

Улавянето на въглерод, акцентират от Международната организация по енергетика, би трябвало да върви дружно с проектите за електрифициране на стопанските системи, употребяващи възобновими енергийни източници, заменяне на изкопаемите горива с биоенергия и подмяна на богатия на метан газ за чисто горящ водород във заводи, превоз и домове.

Технологиите за хващане, потребление и депозиране на въглеродни излъчвания нормално улавят въглеродния диоксид, генериран от заводи или електроцентрали на изкопаеми горива, преди те да бъдат изхвърлени в атмосферата, където те способстват за световното стопляне.

Веднъж уловен, парниковият газ може да бъде вкаран в непрекъснати подземни складове или да бъде продаден на купувачи, които могат да употребяват въглерода за произвеждане на пластмаси, да покачат добивите си ок парникови култури или даже да създават газирани питиета.

Фатих Бирол, изпълнителният шеф на Международната организация по енергетика, сподели, че процесът е " сериозен " при прехода от изкопаеми горива към други възможности за по-чиста сила. " Без това нашите енергийни и климатични цели ще станат на практика невъзможни за реализиране ", акцентира той.

Международната организация по енергетика също по този начин акцентира " забележителния капацитет " на схемите за непосредствено хващане на въглерод, които всмукват въглероден диоксид, който е към този момент в атмосферата, с цел да основат въглеродно неутрални стопански системи, само че предизвести, че разноските ще би трябвало да бъдат понижени.

" Бавният старт " за планове за хващане на въглерод значи, че има единствено 20 плана в комерсиална приложимост в международен мащаб, само че защото климатичните цели стартират да стават по-високи, конкуренцията за вложение в нови планове за хващане на въглерод набира скорост съгласно Международната организация по енергетика.

Норвегия се счита за международен водач в технологиите за хващане, потребление и депозиране на въглеродни излъчвания, само че огромни планове работят и в Съединени американски щати, Канада и Китай.

През последните три години са показани проекти за над 30 търговски уреди за такива технологии, представляващи евентуална инвестиция от към 27 милиарда $. Но държавните управления и промишленостите със мощно замърсяване би трябвало да създадат повече, с цел да ускорят усвояването на улавянето на въглерод.

" Действията на държавните управления ще бъдат от значително значение за основаването на резистентен и жизнерадостен пазар за такива технологии ", означи Бирол и добави: " Но промишлеността също би трябвало да употребява опцията. Никой бранш няма да остане непокътнат от преходите към чиста сила - а за някои, в това число тежката индустрия, цената на технологиите е неизбежна. "

Във Англия огромните енергийни компании създават индустриални клъстери, способни да улавят въглерода, с цел да бъде съхраняван в подводни пещери на дъното на Северно море.

Миналата година National Grid, Drax и норвежкият енергиен колос Equinor показаха проекти за милиарди паунда за първия въглеродно безпристрастен " промишлен клъстер " на Обединеното кралство, включващ стотици рафинерии, заводи и електроцентрала на въглища Drax.

Алиансът възнамерява да тества нова технология за хващане и запазване на въглеродни излъчвания от комини на заводи и електроцентрали, а също по този начин се надява да употребява улавянето на въглерод, като в същото време разгражда природния газ, за ​​да сътвори водород, който може да се употребява в индустрията, отоплението и превоза, без да основава климатични излъчвания.

Люк Уорън, основен изпълнителен шеф на асоциацията CCS в Обединеното кралство, съобщи, че Международната организация по енергетика е определила технологиите за хващане, потребление и запазване на излъчвания като значимо оръжие в борбата против възходящите атмосферни излъчвания поради неповторимата им дарба да понижават излъчванията от основни области на стопанската система, както и излъчванията, които към този момент са в атмосферата.

" Следващото десетилетие ще бъде сериозно за внедряването на технологиите в международен мащаб ", акцентира той и добавя: " Убедени сме, че първите клъстери за въпросните технологии в Обединеното кралство ще проработят доникъде на 2020-те. Това би донесло забележителен принос за мощно възобновяване след Коронавирус, като в същото време ще трансформира Обединеното кралство в международен водач в тази решаваща технология за чисти нулеви излъчвания. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР