Правителствата на страните-членки на Европейския съюз, които отказват да приемат

...
Правителствата на страните-членки на Европейския съюз, които отказват да приемат
Коментари Харесай

Идея - държави, които отказват мигранти, да плащат

Правителствата на страните-членки на Европейския съюз, които отхвърлят да одобряват назад имигранти, регистрирани при тях при първо влизане в Европейски Съюз (бел. ред. - според Дъблинските регламенти), да заплащат, с цел да бъдат освободени от квотната бежанска система. Такова предложение има от страна Франция и Германия, твърди Reuters, базирайки се на вътрешни документи.

Според EURActiv, концепцията е страната-членка на Европейски Съюз, която записва преселник, да поема отговорност за него за период от 8 години . Досега Германия оферираше срокът да е 10 години. Ако някоя страна-членка не желае да одобри назад регистриран мигрант, откакто на него му е отказано леговище в друга страна-членка, то тя да предприеме " различни ограничения за взаимност " , оферират Париж и Берлин. На дипломатически език това значи да заплати - с спомагателна вноска или в бюджета на Европейски Съюз, или за планове в Африка, ориентирани към въздържане на миграцията .

В документа се показва, че Европейски Съюз би трябвало да има подобаващ механизъм, с цел да се избегнат обстановки, в които всички държавни управления на Европейски Съюз биха избрали да платят, с цел да се измъкнат от отговорност и че би трябвало да се сътвори осемгодишен интервал за какъвто и да било ангажимент.

Подобна мярка ще форсира напредъка на промените по разпоредбите на Европейски Съюз за приемане на леговище преди изборите за Европейски парламент през май, считат европейски дипломати, написа БГНЕС. Целта на мярката е да се понижат разликите сред страните в Централна Европа, които се опасяват, че тези промени биха могли да насърчат идването на още по-голям брой емигранти, изключително такива от Италия, през която голям брой търсещи леговище стигнаха до Европа и която, съгласно актуалните правила, е виновна за настаняването им. Германия одобри най-вече хора, стигнали в Европа през Гърция и Италия.

Като друга отстъпка за Рим би трябвало да има особено предписание за мигрантите, пристигнали на европейска територия, откакто са избавени в Средиземно море - сега италианското популистко държавно управление отхвърля да разреши кораби с имигранти да влизат в техните пристанища. Вчера последният транспортен съд, нает от неправителствени организации - Aquarius, разгласи, че стопира избавителните си задачи поради политически спънки.

Досега Германия, Франция и Холандия търсеха взаимност от всички страни-членки на Европейски Съюз, само че в този момент са по-отворени към опцията другите страни финансово да се изключат от схемата за систематизиране на мигрантите, както в началото предложи Европейската комисия през 2015 година. Вероятно и за това политическо съглашение ще бъде належащо време, считат дипломати, изключително заради това, че унгарският министър председател Виктор Орбан и евроскептичното италианско държавно управление построиха политическия си имидж върху антимигрантската политика.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР