Правителствата на Македония и България ще обсъдят теми от взаимен

...
Правителствата на Македония и България ще обсъдят теми от взаимен
Коментари Харесай

Борисов и Заев ще се срещнат за трети път на съвместно заседание в Струмица

Правителствата на Македония и България ще обсъдят тематики от " съвместен интерес " и за " добросъседските връзки " на 23 ноември в македонския град Струмица, оповестиха пресслужбите на двете страни, без да навлизат в детайлности.

Това ще е второто посещаване на премиера Бойко Борисов в Македония за няколко месеца, откакто при започване на август той и сътрудника му Зоран Заев подписаха Договор за добросъседство. Тогава съгласно кабинета в София е контрактувано и междуправителственото съвещание в Македония. Борисов ще се срещне със Заев за трети път, откогато македонският министър председател встъпи в служба напролет.

Като събитие, завършващо програмата на съвещанието, се загатва полагането на цветя пред паметника на македонския президент от 1999 до 2004 година Борис Трайковски, умрял в самолетна злополука. Българското държавно управление счита, че взаимното съвещание е метод за продължение на положителния разговор и партньорство.

" За нас няма проблем с името на Македония "

Публикуването на информацията съответства с посещаване на македонския министър на защитата Радмила Шекеринска в България. На среща с нея българският ѝ сътрудник Красимир Каракачанов повтори позицията на София, че приоритет на българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще е евроинтеграцията на Западните Балкани. " За нас няма проблем с името на Република Македония, " сподели още Каракачанов, няколко месеца след коментара на външния министър Екатерина Захариева, че България не би желала да има " северни географски понятия " в името на Македония, в случай че тя го смени.

Шекеринска от своя страна сподели, че подписаният контракт не е " единствено парче хартия ", а платформа за сполучливо съдействие сред двете страни. Заедно с Каракачанов тя подписа протоколи в региона на военната авиация и лабораторни тествания на горива и смазочни материали.

 Борисов и Заев ще се срещнат за трети път на взаимно съвещание в Струмица
© Правителствена Информационна Служба

По време на визитата си Шекеринска се срещна и с премиера Борисов.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4586)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР