Правителствата на Европейския съюз са на път да одобрят критерии

...
Правителствата на Европейския съюз са на път да одобрят критерии
Коментари Харесай

Може ли ядрената енергия да е "зелена"? Планове на ЕС не го изключват

Правителствата на Европейския съюз са на път да одобрят критерии за това кои вложения може да бъдат избрани като устойчиви, оказва се от документи на Европейски Съюз, представени от " Ройтерс ". Някои страни обаче към този момент да подлагаха на критика разпоредбите, считани от тях за толкоз необятни, че даже и нуклеарната сила може да бъде сметната за " зелена ".

В опит да понижи въглеродните излъчвания Европейски Съюз стартира работа по скица за подредба за устойчиви вложения. По думите на европейски чиновник множеството от 28-те страни членки са се съгласили с критериите, които евентуално ще бъдат утвърдени през днешния ден, до момента в който водачите разискват климатичните промени в Ню Йорк.

Германия, Австрия и Люксембург, които желаят по-строги правила, не разполагат с задоволително гласове, с цел да наложат несъгласие на проектите, добави служителят.

Критериите не изключват никой бранш от обозначаването като " зелен ", демонстрират документите на Европейски Съюз – компромис, който цели да успокои страховете на страни като Франция, която разчита на атомната сила, и източноевропейските страни, към момента мощно подвластни от въглищата.

Прилагането на новите правила ще бъде отсрочено до декември 2022 година, пролонгация от над две години по отношение на в началото предвиждания краен период, демонстрират документите, които бяха готови от финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Според критериите държавните управления ще имат повече пълномощия да вземат решение кое е " зелено ", осуетявайки предложенията на Европейската комисия, която искаше самостоятелни специалисти да имат по-голяма роля при взимането на решения кои планове са природосъобразни.

Последната версия на критериите размива предложенията, направени от Европейския парламент, който искаше да се изключат от " зеления " лист критерии, включващи въглища и нуклеарна сила или тези, свързани с коли, употребяващи изкопаеми горива.

По думите на публични лица по силата на новите правила един план, който цели да понижи, вместо да в профил въглеродни излъчвания, може да бъде избран като " зелен ".

Германия, най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, дружно с Австрия и Люксембург предизвестиха в взаимно изказване, че компромисите може да отворят пътя към квалифицирането на нуклеарната сила като устойчива. В изказването обаче не се загатва нищо за въглища или дизелови коли. Германия, дом на огромни производители на коли, възнамерява да спре до края на 2038 година потреблението на въглища за произвеждане на електрическа енергия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР