Правителствата на Бойко Борисов саботираха проекта за магистрала “Струма, поставяйки

...
Правителствата на Бойко Борисов саботираха проекта за магистрала “Струма, поставяйки
Коментари Харесай

”Демократична България” АМГ ”Струма” е скоростният път към провала на ГЕРБ

Правителствата на Бойко Борисов саботираха плана за автомагистрала “Струма ”, поставяйки ползите на строителното лоби над тези на българските жители. Това гласи позиция на ”Демократична България ”.
Според мнението държавното управление на ГЕРБ и " Обединени патриоти " се е отказало от европейските средства за градежа на автомагистрала “Струма” през Кресненския пролом, като е отдръпнало формуляра за разпределяне на 267 млн. евро от Кохезионния фонд на Европейски Съюз. Заради това България е застрашена да върне цялото безплатно финансиране от 1,3 милиарда лева за издигнатите до момента сектори " поради недалновидната политика на ръководещите ".

От демократичното обединяване напомнят, че за сектора през Кресненския пролом има призната оценка на въздействието върху околната среда за дълъг тунел или за цялостен обход от изток още през 2008 година, а " 12 години по-късно в дефилето нищо не е издигнато ".

Припомня се и че през 2016 година Агенция " Пътна инфраструктура " промени мнението си за тунелите и цялостния обход, като реши че е по-добре едното платно с две ленти в посока София да се качи горе в платото на Пирин около селата Ощава и Стара Кресна, а другото да остане по настоящия път около река Струма в самия пролом.

Дефицитите на тази концепция бяха видяни както от обществеността – локалните поданици, бизнеса и природозащитниците, по този начин и от самата Европейска комисия.

" Предложението на АПИ за делене на платната по този начин и не получи аргументация за какво този вид би бил по-добър от в началото съгласувания при необятен обществен консенсус дълъг тунел или от разновидността за цялостен източен обход, при който и двете направления на придвижване да се качат в източна посока на платовидния терен на Пирин. Това слага въпроса дали не сме очевидци на следващия напън за закъснение и осакатяване на автомагистралата от реализатори, които нямат потенциал за построяването на дългия тунел или не могат да осъществят огромните облаги от две платна нова автомагистрала, за разлика от апетитното едно платно и " изправянето " на завоите в дефилето ", настояват демократите.

Според тях неведнъж българското общество е било заплашвано от отрасловите министри или самия министър-председател, че в случай че не довършим цялата автомагистрала “Струма”, ще изгубим европейското финансиране за нея. " От дейностите на държавното управление обаче наподобява, че то слага ползите на строителното лоби над тези на българските жители. Вместо да извърши плана по финансово ефикасен, благоприятен за района и щадящ природата метод, България кандидатства за европейско финансиране за по-малко от половината от този нов план, като в документите участват даже повече мостове и тунели от авансово плануваните ", се споделя в позицията.

По мнението на " Демократична България " това е следващото безумно решение на АПИ и страната ни е сложена пред заплахата да изгуби получените за към този момент издигнатото до момента средства от 1,3 милиарда лева от Европейски Съюз и да влага нови почти 1 милиарда лева единствено за едно платно, които ще бъдат платени от българските данъкоплатци, а пък последните ще получат полу-магистрала.

" Европейските средства за строителството са поръчител за същински надзор и съблюдаване на европейските правила и правила, тъй като в противоположен случай ще бъдем очевидци на нарушавания като противозаконното изгребване на материали от речното легло на река Вит при строителството на автомагистрала “Хемус”, считат от обединяването.

Десните декларират, че единственият рационален вид за дотъкмяване на автомагистрала “Струма” е трафикът да се изнесе напълно от Кресненския пролом и да се изградят или двете платна в ниската западна част на Пирин, или да се направи дългият тунел, очакван в решението по Оценка на въздействието върху околната среда през 2008 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР