Правителствата, които се събраха на Асамблеята на ООН по околна

...
Правителствата, които се събраха на Асамблеята на ООН по околна
Коментари Харесай

Държавите не успяват да се споразумеят за правила за слънчево геоинженерство

Правителствата, които се събраха на Асамблеята на Организация на обединените нации по околна среда (UNEA) в Найроби, Кения, тази седмица, не съумяха да се спогодят за това по какъв начин да се контролира ръководството на слънчевата радиация - или слънчевото геоинженерство - оповестява Climate Home News.

В публикацията се изяснява, че техниките, ориентирани към понижаване на последствията от изменението на климата посредством понижаване на слънчевата светлина, достигаща до планетата, са " противоречиви ", само че група страни, водена от Швейцария, е желала да сътвори експертна група, която да ги изследва.

В същото време страните, водени от Африканската група, са желали да забранят тази процедура, се споделя още в публикацията.

" Тъй като страните не съумяха да реализират консенсус по време на диалозите в сряда, статуквото ще продължи. Понастоящем ръководството на слънчевата радиация е законно в множеството страни ", се изяснява в материала.

Ройтерс оповестява, че резолюцията е претърпяла шест редакции в продължение на две седмици, преди да бъде оттеглена.

В публикацията се отбелязва, че критиците са обезпокоени от евентуалните странични резултати върху метеорологичните модели и селското стопанство, изключително в по-бедните страни, и че геоинженерството " може да послужи като опрощение за закъснение на намаляването на излъчванията на парникови газове ".

Той прибавя, че съгласно Центъра за интернационално екологично право (CIEL) Европейски Съюз, тихоокеанските островни страни, Колумбия и Мексико също са се противопоставили на резолюцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР