Правителствата, които се намесват в съдебната система или не успяват

...
Правителствата, които се намесват в съдебната система или не успяват
Коментари Харесай

Държавите, които застрашават върховенството на закона, ще губят европари

Правителствата, които се намесват в правосъдната система или не съумяват да се оправят с измамите и корупцията, рискуват заледяване на средствата от Европейски Съюз, съгласно план на законодателен акт, утвърден от Екологичен потенциал в четвъртък.

С поддръжката на група от самостоятелни специалисти Европейската комисия ще би трябвало да открива "широко публикувано неуважение на правилата на правовата страна " и да взема решения за ограничения, които биха могли да включват заледяване на заплащанията от бюджета на Европейски Съюз или понижаване на предварителното финансиране. Решенията ще бъдат изпълнявани едвам откакто бъдат утвърдени от Парламента и Съвета. След като страната членка поправя дефицитите, открити от Комисията, Екологичен потенциал и министрите на Европейски Съюз ще могат да отблокират средствата, оповестиха от Европарламента.

Независими специалисти ще подкрепят Европейската комисия

Европейската комисия може да откри, че върховенството на закона е застрашено, в случай че е отслабено (в един или повече случая):

вярното действие на органите на страната членка, изпълняваща бюджета на ЕС;
положителното действие на органите, извършващи финансов контрол;
вярното следствие на измами, в това число данъчни измами, корупция и други нарушавания по отношение на осъществяването на бюджета на ЕС;
ефикасният правосъден надзор от самостоятелен съд;
събирането на непозволено изплатените средства;
предотвратяването и санкционирането на отклоняването от данъчно облагане и данъчна конкуренция;
съдействието с Европейската работа за битката с измамите и в случай че e използвано, с Европейската прокуратура.

За да подкрепяне Европейската комисия, група от самостоятелни специалисти по конституционно право и финансови въпроси, включваща един специалист, назначен от националния парламент на всяка страна членка, и петима, посочени от Европейския парламент, ще прави оценка обстановката във всички страни членки годишно и ще прави заключенията си публично притежание.

Защита на крайните бенефициенти

В взаимозависимост от обсега на нарушаванията и процедурата за ръководство на бюджета Комисията може да вземе решение по отношение на една или няколко ограничения, в това число:

преустановяване на финансови ангажименти;
закъснение на периодите за плащане;
понижаване на предварителното финансиране; и
заледяване на заплащания.

Освен в случай че решението не показва друго, държавните управления ще продължат да бъдат задължени да извършват съответната стратегия на Европейски Съюз или да финансират и правят заплащания към крайни бенефициенти като откриватели или организации на гражданското общество. Европейската комисия ще би трябвало да подкрепя бенефициентите и да се стреми да подсигурява, че те получават дължимите суми.

Наред с вземането на решения по отношение на ограниченията Европейска комисия ще показва на Парламента и на министрите от Европейски Съюз предложение за прекачване на сумата, която подхожда на цената на препоръчаните ограничения, към бюджетния запас. Решението ще влиза в действие след четири седмици, в случай че Парламентът, гласуващ с болшинство от подадените гласове, или Съветът на Европейски Съюз, настоящ с квалифицирано болшинство (така че нито една страна членка да не може да блокира решението), го промени или отхвърли. След като Европейската комисията откри, че нарушаванията са прекратени, блокираната сума ще бъде размразена по същата процедура.

"За да може да бъде реализирана ефикасната отбрана на бюджета и финансовите ползи на Европейски Съюз, в идната Многонационална финансова рамка (МФР) (2021-2027) е нужен нов правилник, който да работи не като механизъм за наказания, а по-скоро като инструмент, гарантиращ положителното финансово ръководство ", сподели Неджми Али (АЛДЕ, България). "За да бъдат дадени спомагателни гаранции за отбрана на крайните получатели на финансов запас или бенефициентите, в регламента са показани редица ограничения. Комисията следва да подсигурява, че поетите отговорности от която и да е институция или страна членка ще бъдат изплатени на бенефициентите. "

Парламентът утвърди разпоредбите с 397 гласа "за " против, 158 гласа "против " и с 69 "въздържал се ". Евродепутатите могат да стартират договаряния по окончателния текст с министрите от Европейски Съюз, които към момента не са приели позицията си.

Европейски Съюз отбелязва, че предлагането за правилник за "защитата на бюджета на Съюза в случаите на необятно публикувано неуважение на правилата на правовата страна в страните членки " е неразделна част от пакета за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз - Многогодишната финансова рамка за 2021 - 2027 година "

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР