Правителствата изразиха опасения, че TikTok, която е собственост на китайската

...
Правителствата изразиха опасения, че TikTok, която е собственост на китайската
Коментари Харесай

Защо държавите се опитват да забранят TikTok?

Правителствата показаха опасения, че TikTok, която е благосъстоятелност на китайската компания ByteDance, може да заплаши чувствителни потребителски данни

Емил Василев преди 26 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 13:10 | 06.03.2023

Известен нидерландски сеизмолог предвижда трусове в 12 области на планетата

IT НовиниЕмил Василев - 17:00 | 06.03.2023

Забраната за 8K тв приемници в Европейски Съюз влиза в действие – ето по какъв начин Samsung я заобиколи

АвтомобилиИван Давидов - 9:40 | 05.03.2023

ТОП 10 на вълците в овча кожа измежду автомбилите

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

През последните месеци законодателите в Съединени американски щати, Европа и Канада усилиха напъните си за ограничение на достъпа до TikTok – всеобщо известното приложение за къси видеоклипове, което е благосъстоятелност на китайската компания ByteDance, като се позоваха на закани за сигурността.

В понеделник Белият дом заяви на федералните организации, че разполагат с 30 дни, с цел да изтрият приложението от държавните устройства. Канада и изпълнителната власт на Европейския съюз също неотдавна не разрешиха приложението в формалните си устройства.

Вчера комисията на Камарата на представителите поддържа още по-крайна стъпка, гласувайки за напредване на законодателство, което ще разреши на президента Байдън да забрани TikTok от всички устройства в цялата страна.

Ето за какво натискът върху TikTok, който твърди, че се употребява от над 100 милиона американци се ускори.

Защо държавните управления не разрешават TikTok?

Всичко се дължи на Китай.

Законодателите и регулаторните органи на Запад все по-често показват угриженост, че TikTok и нейната компания майка ByteDance могат да дават чувствителни потребителски данни, като да вземем за пример информация за местоположението и персонални данни в ръцете на китайското държавно управление. Те показват закони, които разрешават на китайското държавно управление скрито да изисква данни от китайски компании и жители за интервенции по събиране на разследващи данни. Те също по този начин се притесняват, че Китай може да употребява TikTok за дезинформация.

TikTok от дълго време отхвърля тези изказвания и се пробва да се дистанцира от ByteDance.

Има ли страни, които са забранили TikTok?

Индия забрани платформата в средата на 2020 година, което коства на ByteDance един от най-големите ѝ пазари, защото държавното управление забрани 59 приложения, благосъстоятелност на Китай, потвърждавайки, че те скрито предават данни на потребителите на сървъри отвън Индия.

Какво се случва със възбраната в Съединените щати?

От ноември насам някои щати не разрешиха TikTok на държавни устройства, а доста колежи – като Тексаския, Университета в Обърн и Държавния университет в Бойз – го блокираха от университетските си Wi-Fi мрежи. Приложението към този момент е неразрешено за три години на държавни устройства в Съединени американски щати, употребявани от армията, морската пехота, военновъздушните сили и бреговата защита. Забраните обаче нормално не се разгръщат върху персонални устройства, а студентите постоянно просто минават към мобилни данни, с цел да употребяват приложението.

Опитва ли се Конгресът да забрани TikTok?

Някои членове несъмнено го вършат. Тази седмица Комисията по външни работи на Камарата на представителите гласоподава за одобрение на законопроект, който би могъл да даде на президента пълномощието да забрани напълно приложението.

През януари сенатор републиканец, Джош Хоули от Мисури, внесе законопроект за възбрана на TikTok за всички американци, откакто настояваше за мярка, която беше призната през декември, която забраняваше TikTok на всички устройства, употребявани от федералното държавно управление. Отделен двупартиен законопроект, импортиран през декември, също имаше за цел да забрани TikTok и да се насочи към всички сходни компании за обществени медии от страни като Русия и Иран.

Какво прави администрацията на Байдън?

Белият дом уточни, че се прави обзор едвам тази седмица, в отговор на въпроси за TikTok. TikTok води години наред поверителни диалози с контролната комисия на администрацията, Комитета за задгранични вложения в Съединени американски щати, с цел да отговори на въпросите за връзките на TikTok и ByteDance с китайското държавно управление и обработката на данните на потребителите. От TikTok обявиха, че не са чули съвсем нищо от представянето през август на предложение от 90 страници, в което в детайли се разказва по какъв начин възнамерява да работи в Съединените щати, като в същото време дава отговор на опасенията за националната сигурност.

Може ли държавното управление да забрани обещано приложение?

Повечето от съществуващите забрани на TikTok са въведени от държавни управления и университети, които имат пълномощия да не позволяват обещано приложение до своите устройства или мрежи.

Една по-широка, наложена от държавното управление възбрана, която може да спре американците да употребяват приложение, позволяващо им да споделят своите възгледи и изкуство, може да се сблъска с правни провокации на съображение Първата корекция, споделя Кейтлин Чин, помощник в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. В края на краищата огромен брой американци, в това число определени длъжностни лица и огромни новинарски организации като The New York Times и The Washington Post основават видеоклипове в TikTok.

„ В демократичните страни държавното управление не може просто да забрани свободата на словото или на изразяването без доста мощни и съответни учредения за това, а просто не е ясно дали към момента имаме такива “

каза госпожа Чин

Какво да вършиме, в случай че към този момент имате TikTok на телефона си, когато бъде издадена възбрана?

Точният механизъм за възбрана на приложение на частни телефони не е явен.

Г-жа Чин сподели, че Съединените щати могат да забранят на TikTok да продава реклами или да прави актуализации на системите си, като всъщност го създадат нефункционално.

Apple и други компании, които ръководят магазини за приложения, блокират изтеглянето на приложения, които към този момент не работят. Те също по този начин не разрешават приложения, които съдържат неуместно или нелегално наличие, сподели Джъстин Капос, професор в Нюйоркския университет.

Освен това те имат опция да отстраняват приложения, конфигурирани на телефона на потребителя. „ Това нормално не се случва “

каза той

Решителните консуматори могат да се опълчват на възбраната и като откажат да актуализират телефоните си, „ което е неприятна концепция. “

каза професор Капос

Каква е реакцията на TikTok?

TikTok дефинира възбраните като „ политически спектакъл “ и разкритикува законодателите за опитите им да цензурират американците.

„ Най-бързият и изчерпателен метод да се отговори на всички опасения за националната сигурност на TikTok е Комитетa по задграничните вложения в Съединени американски щати да одобри препоръчаното съглашение, по което работихме с тях в продължение на съвсем две години. “

заяви в изказване Брук Оберветър, представител на TikTok

Отделно от това TikTok се пробва да завоюва съдружници, като неотдавна направи необикновен опит във Вашингтон да се срещне с авторитетни мозъчни тръстове, групи за отбрана на публичните ползи и законодатели, с цел да разпространява проекта, който показа на държавното управление.

По какво се разграничават проблемите с поверителността и сигурността на TikTok от тези на Instagram, Фейсбук или Twitter?

Китайската компания притежател наподобява е главният проблем.

Критиците на напъните за възбрана на платформата акцентират, че всички обществени медийни мрежи се занимават с безотговорно събиране на данни на своите консуматори.

Fight for the Future, група с нестопанска цел за отбрана на цифровите права, неотдавна организира акция #DontBanTikTok за да пренасочи вниманието на законодателите към TikTok към основаването на закони за отбрана на данните и неприкосновеността на персоналния живот, които да се ползват за всички огромни софтуерни компании.

„ Общият консенсус на общността за отбрана на персоналните данни е, че TikTok събира доста данни, само че това не е в унисон с количеството данни, събирани от други приложения. “

казва Робин Каплан, старши откривател в Data & Society Research Institute

Кой още се опълчва на възбраната?

Американският съюз за цивилен свободи изпрати тази седмица писмо до Комисията по външни работи на Камарата на представителите в символ на митинг против законопроекта, в което се споделя, че законодателството ще наруши правата на американците, произлизащи от Първата корекция.

Разбира се, милиони американци, основатели на цифрови технологии и търговци не биха желали да видят по какъв начин платформата изчезва, а блокирането на известно приложение може да провокира политическа реакция измежду младежите.

Какво може да извършите в този момент, с цел да отбраните данните си, в случай че употребявате TikTok?

За да отбраните персоналните си данни в TikTok, можете да употребявате същите практики, които се употребяват за отбрана в други платформи за обществени медии. Това включва да не давате на приложенията позволение за достъп до местоположението или контактите си.

Можете също по този начин да гледате видеоклипове в TikTok, без да си вършиме акаунт в приложението.

Какви са другите подходи с изключение на възбраната?

Администрацията може да утвърди проекта на TikTok за работа в Съединените щати. Съществува и възможност законодателите да принудят ByteDance да продаде TikTok на американска компания – което съвсем се случи през 2020 година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР