Правим много добра инвестиция, така че България да играе ключова

...
Правим много добра инвестиция, така че България да играе ключова
Коментари Харесай

Борисов: България ще играе ключова роля в газоразпределението за десетилетия напред

Правим доста добра инвестиция, тъй че България да играе основна роля в газоразпределението и превозването на природен газ в Европа за десетилетия напред, съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който направи оглед на изграждащия се на територията на страната ни „ Балкански поток ".

Премиерът ревизира напредъка по трасето в региона на компресорна станция „ Расово ". Борисов уточни, че с тази компресорна станция, както и с Конституционен съд „ Нова Провадия " ще може да бъде повишен потенциалът на Балкански поток до 20 милиарда куб метра. Премиерът уточни, че Балкански поток ще диверсифицира газ по цялото трасе, освен за България, само че и за Сърбия, Унгария и Австрия. Министър-председателят посочи още, че компресорите са най-хубавите и дават опция за всевъзможен газ с друг генезис да потече през българските газови автомагистрали. Министър-председателят добави, че стартира и разширението на газохранилището в Чирен. Дарина Колева, инженер на обекта, рапортува за стадия, на който е построяването на компресорната станция. „ Строежът върви доста добре. Времето е с нас, добре вървим ", означиха строителите.

Проектът „ Балкански поток " e част от концепцията за газов хъб Балкан, чиято цел е да утвърди ролята на България като водещ търговски разпределителен център в района и Европейския съюз.

Към днешна дата във краткотрайните строителни бази са доставени общо 19 947 броя тръби или 239,36 км. На пристанище „ Бургас " има доставени още 6250 броя тръби или 75 км., които стартират да бъдат превозени към краткотрайните бази. На терен се работи в региона на областите Велико Търново, Плевен, Ловеч и Враца. Общият измит хумус от сервитута на газопровода е 162,6 км., разнесените тръби по трасето са 139,05 км., от които са заварени 113,45 км.

За цялостната реализация на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура на „ Булгартрансгаз " ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат построени две компресорни станции - Конституционен съд „ Расово " и Конституционен съд „ Нова Провадия ", които ще служат за повишение на налягането по трасето на „ Балкански поток ". Трите компресорни елемента в Конституционен съд „ Расово " и четирите компресорни елемента в Конституционен съд „ Нова Провадия " ще бъдат най-ново потомство, произвеждане на американската компания Solar Turbines, която е водач в бранша. Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери, съответстващи на условията на екологичното законодателство в частта за горивните съоръжения, осигуряващи съблюдаване на допустимите правила за изпускане на нездравословни замърсители в атмосферния въздух.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР