Правим масирани проверки на екскурзоводи по Черноморието, като инспекциите ще

...
Правим масирани проверки на екскурзоводи по Черноморието, като инспекциите ще
Коментари Харесай

Ангелкова безкомпромисна с екскурзоводи без лиценз

Правим масирани инспекции на екскурзоводи по Черноморието , като инспекциите ще продължат по цялото крайбрежие и навътре в страната. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Несебър.

По мотив осъществената двудневна инспекция след сигнали от организации на екскурзоводите у нас Ангелкова увери, че институциите ще са безкомпромисни към хора, които работят като екскурзоводи без уверение.

Тя акцентира, че работата на гидовете е извънредно значима за имиджа на българския туризъм, защото от тях зависи дали туристите ще се върнат още веднъж в страната ни.
 За туристическа полиция упорстват екскурзоводите
За туристическа полиция упорстват екскурзоводите

Искат и гратис право на достъп до музеите

При инспекцията са били инспектирани 15 туристически групи с 15 екскурзоводи, като при 12 от тях не са били открити нарушавания. Трима от тестваните гидове обаче са работели без уверение и не са били вписани в Националния туристически указател. Един от тях даже е показал подправена карта за екскурзовод. На нарушителите е наложена 1000 лева санкция. Оказало се и че двама от неизрядните гидове са имали подписани контракти с туроператори. По тази причина фирмите също подлежат на глоба, която е в размер на 2000 лева, тъй като са наели нелицензирани екскурзоводи.

Ангелкова подсети, че според условията на Закона за туризма всеки екскурзовод би трябвало да е лицензиран и да има специфична карта за уверение, отпечатана от Министерството на туризма.

Относно летния сезон министърът на туризма заяви, че все още са наети над 8800 сезонни служащи - главно от Молдова, Беларус и Украйна . Имало и работещи от Азия, само че те били по-скоро единични бройки.
 Ангелкова разкрила по-малко нарушавания по плажовете тази година
Ангелкова разкрила по-малко нарушавания по плажовете тази година

Всяко безчинство щяло да бъде глобено

Ангелкова регистрира увеличение на наклонността работодателите да наемат сезонни служащи от трети страни. Според нея това показвало, че подхванатата стъпка е вярна, с цел да се обезпечат задоволително фрагменти. Тя увери и че работата за понижаване на административната тежест за бизнеса продължава.

По отношение на измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие министърът съобщи, че п одкрепя къмпингуването като част от разнообразния туристически артикул на дестинацията. Тя изясни, че ще се проведат полемики, с цел да се реши какво би трябвало да се промени, с цел да развиваме сполучливо този тип туризъм.
 Протестиращи опънаха палатки пред Министерски съвет в поддръжка на свободното къмпингуване
Протестиращи опънаха палатки пред Министерски съвет в поддръжка на свободното къмпингуване

И извадиха некролога на член 35 от Конституцията на Р. България
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР