Правилно ли е да се взимат бебетата на ръце, когато

...
Правилно ли е да се взимат бебетата на ръце, когато
Коментари Харесай

Как да отглеждаме бебето правилно: митове и заблуди


Правилно ли е да се взимат бебетата на ръце, когато плачат? Добре ли е да им се поставя мед на биберона, коя температура е рискова и кои храни не са подобаващи за кърмачета? По някои от тези въпроси има легенди и заблуди.

Много слушат съвета, че не трябвало да държат бебетата си на ръце, тъй като прекомерното гушкане щяло да ги разглези и трансформира в егоисти. По-добре било бебето от време на време да се оставя да си поплаче.

Да се оставя ли бебето да плаче?

„ Затова родителите, които се държат интуитивно, като взимат детето си на ръце и го държат покрай себе си, нерядко имат гузна съвест поради този мит. Истината обаче е друга. Бебето, което плаче, би трябвало да бъде успокоено и ние би трябвало да разберем каква нужда се крие зад този рев и да реагираме надлежно “, споделя детската лекарка Никола Клюн.

Новородените имат разнообразни способи на другарство. След раждането те към момента не могат да демонстрират реакции и да приказват, само че могат да оповестяват какво усещат - бебетата показват това посредством рев.

Мед върху биберона?

Акушерката Нанси Стоун, която има 21-годишен опит, познава доста добре потребностите на бебетата и постоянно ѝ се постанова да разсейва заблуди. Една от тях е обвързвана с меда, с който от време на време намазват биберона на бебетата, с цел да ги успокоят.
Редакцията предлага
„ Всъщност той е отрова за кърмачетата “, споделя Стоун: „ В меда има бактерии, каквито има да вземем за пример и в кленовия сироп – заради което те не са подобаващи за към момента незрялата имунна система на бебето и могат да доведат до смъртоносно заболяване, каквото е да вземем за пример ботулизмът. Поради тази причина мед би трябвало да се дава на децата едвам откакто навършат една година “.

Да се дава ли на кърмачетата вода

А имат ли потребност бебетата да пият и вода с изключение на? Детската лекарка Клюн постоянно чува този въпрос от младите родители, изключително в горещите дни на годината. Но е безапелационна, че на кърмачетата, които не получават спомагателна храна с изключение на млякото, никога не би трябвало да се дава вода – млякото стига. „ Просто би трябвало шишето с мляко да се предлага на бебето по-често “, предлага Клюн. Оттам нататък – сред петия и седмия месец, когато бебето стартира да приема и спомагателна храна, може веднъж на ден да му се дава и вода.

Храни с алергизиращ капацитет

По-късно, когато детето стартира да приема обща храна, родителите питат дали е редно да им се дават риба, ядки или яйца, тъй като тези храни имат висок алергизиращ капацитет.

Трябва ли да се дава и вода на кърмачетата?

„ Преди се смяташе, че в първата година би трябвало да се заобикалят храните, които са евентуални алергени. Междувременно знаем, че това не е по този начин – значимо е децата да одобряват и този тип храни “, показва педиатърката Никола Клюн.

Когато стартират да никнат зъбите

Следващият проблем поражда тогава, когато на децата стартират да им никнат зъби. Допустимо ли е да имат висока температура? Става дума за случаите, в които термометърът демонстрира повече от 38,5 градуса. „ Не бива да считаме, че болките, които изпитва бебето при покарването на зъбите, са ужасни. Малкото нарастване на температурата е възможно, само че в случай че тя в действителност е висока при растежа на зъбите, бебето би трябвало да бъде прегледано от доктор “, поучава акушерката Нанси Стоун.

Сред най-разпространените заблуди е тази, че бебетата се раждали слепи. А те още в корема на майката могат да възприемат светлото и тъмното. Когато излязат на бял свят, към този момент са с много положителни зрителни качества и в случай че бъдат държани на подобаваща отдалеченост, което родителите усещат интуитивно, разпознават като структури лицата на майка си и татко си.

Стават ли от това по-интелигентни?

Да поговорим и за контакта на бебетата с изкуството – някои настояват, че бебетата стават по-интелигенти, в случай че слушат класическа музика. Тази доктрина се назовава „ Моцартов резултат “. Има майки, които по време на бременността пускат на още неродените си деца класическа музика. „ Моцартовият резултат “ обаче непрекъснато бива опровергаван, т.е. слушането на музика не прави безусловно бебетата по-умни “, споделя Никола Клюн.

Има обаче нещо друго, което е потвърдено: бебетата, които се радват на задоволително непосредственост от страна на своите родители, несъмнено порастват по-интелигенти: физическият контакт се отразява позитивно на общественото им държание. Т.е. гушкането прави децата щастливи и интелигентни! И това не е мит.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
" Скъпи бащи, кърмата е за бебетата, не за вас! "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР