Правилният зехтин ще спомогне за укрепването на имунната система и

...
Правилният зехтин ще спомогне за укрепването на имунната система и
Коментари Харесай

Зехтинът укрепва имунитета, изберете го по аромата

Правилният зехтин ще спомогне за укрепването на имунната система и можете да го изберете по аромата, сподели пред РИА Новости шефът на асоциацията на италианските производители на маслини „ Унапрол “ и създателят на школата за дегустация на зехтин Никола Ди Ноя.
По мотив Деня на маслиновите дървета, който ЮНЕСКО утвърди предходната година за 26 ноември, специалистът приказва за ролята на зехтина за повишение на имунитета и битка със болести, в това число коронавирусна зараза.
"Качественият зехтин е богат на антиоксиданти - полифеноли, които спомагат за укрепването на защитната система на организма. Не съм доктор, само че съм сигурен, че всички научни проучвания в света споделят, че студено пресованият зехин усъвършенства имунитета. Но не всички типове зехтин имат задоволително количество полифеноли, които са от решаващо значение за здравето. Зехтинът, богат на тях, може да бъде открит по усет и аромат “, сподели Ди Ноя.
Той основава школа за дегустация на зехтин, която подготвя един тип „ сомелиери “ за този главен съставен елемент в средиземноморската кухня.
"В нашето учебно заведение образоваме освен консуматори, само че и експерти, които по-късно могат да работят за производители. Полифенолното масло има мирис на растителна основа: има аромат на окосена трева, бадеми или домати и има малко горчив и лют усет. " означи специалистът.
Според него за проба е задоволително да се вземат 10 мл зехтин, което би трябвало да се налее в дребна чаша, която наподобява на чаша за кафе.
В същото време, акцентира Ди Ноя, ще бъде неточност да се избере зехтин по цвят: „ Добрият артикул може да бъде както зелен, по този начин и жълт “. По-важно е бутилката да е от мрачно стъкло - „ маслото се опасява от светлина “, сподели той.
"Основните врагове на зехтина са топлината, кислородът и светлината. Те понижават равнищата на антиоксиданти и по този метод и изгодите за организма ", споделя Ди Ноя.
Според него за съответна храна би трябвало да се сортират разнообразни типове зехтин. "Горчивият да вземем за пример се комбинира с месо - неговата наслада компенсира горчивината на зехтина. По-леките сортове са подобаващи за салата. Зеленчуци и риба се сервират най-добре с растително масло “, сподели шефът на асоциацията „ Унапрол “.
Говорейки за последната годишна продукция, той сподели, че в Италия маслините са събрали 30% по-малко от предходната година. Сухото време беше повода за спада в производството. „ От друга страна, качеството на продукта беше чудесно заради същата липса на дъжд, да вземем за пример нямаше нездравословни инсекти “, споделя Ди Ноя.
Той прибавя, че пандемията от COVID-19 е засегнала и маслиновата промишленост. "Коронавирусът убива покупките на заведения за хранене, които нормално одобряват първокачествен зехтин. За благополучие, макар прекъсването в ресторантьорската промишленост, следим мощни продажби непосредствено от производители на елементарни консуматори. Бизнесът в това отношение се приспособява към онлайн извършването на покупки с доставка до дома ", споделя той.
Експертът добави, че случаите на ковид могат да повлияят неподходящо на събирането и развъждането на маслини: „ Дървото се нуждае от грижата на експерти, реколтата не може да бъде събрана от човек, който в никакъв случай не е правил това “.
Според него фермерите би трябвало да провеждат работата по подобен метод, че да избегнат тълпите от хора на плантации и в производството.
"Това, несъмнено, забави процеса, само че фактът, че реколтата беше по-малка, ни оказа помощ малко. Обемът от предходната година щеше да ни сътвори повече проблеми ", заключи Ди Ноя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР