Правилата за въвеждане на системата Бонус-малус при застраховката Гражданска отговорност

...
Правилата за въвеждане на системата Бонус-малус при застраховката Гражданска отговорност
Коментари Харесай

Предлагат нов вариант за "бонус-малус"

Правилата за въвеждане на системата „ Бонус-малус ” при застраховката " Гражданска отговорност " към този момент са подготвени и стартира публичното им разискване. Според документа клас „ бонус-малус ” ще се дефинира за всеки притежател на кола, без значение физическо или юридическо лице и то за всеки обособен негов автомобил.

Системата " бонус-малус " има за цел да подтиква изрядните водачи, като те получават така наречен бонус да заплащат по-ниска застраховка " Гражданска отговорност ", а водачите, отговорни за произшествия и нарушили закона ще заплащат повече.

При установяване на цената на „ Гражданска отговорност “  ще се взима поради дали за дадения автомобил има влезнали в действие наказателни постановления или фишове. Вторият фактор е дали лидерът има влезнали в действие присъди за осъществени закононарушения, рискови за обществото и публичния ред.

Всяка застрахователна компания ще може да намалява и усилва цената според от двата фактора. Предлагат се 15 или 20 класа в системата „ Бонус-малус “ като в сходство с броя осъществени нарушавания или пък неналичието им, лидерът ще бъде позициониран в избран диапазон – „ безпристрастен “, „
бонус “ или „ малус “, излиза наяве от плана, импортиран от Комисията за финансов контрол.

Нарушенията, определящи цената на полицата, са в седем категории. Най-много “малус ” точки ще носят породена гибел на пътя и други тежки нарушавания - плюс 15. За хулиганско държание са записани 10 точки, а превишението на скоростта - от 1 до 3 точки според от километрите над позволеното.

Опасно изпреварване или шофиране носи 4 “малус ” точки. Шофирането с алкохол над 0,8 промила ще носи 5 спомагателни малус точки.

Предлагат се две скали, с цел да бъде определена по-работещата от тях. Едната - с 15 класа, безпристрастен клас е 6-и, 5 класа
бонус и 9 класа малус. Отстъпката е 23% от базовата награда, а оскъпяването - 400% от нея.

Втората канара е с 20 класа, базов клас е 8-и, 7 класа са за
бонус и 12 за малус. Отстъпката е 25%, оскъпяването отново до 400%. От клас в клас ще може да се минава след 12 месеца.

Ако водач е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч отвън обитаемо място, ще получава една наказателна точка и цената на " Гражданска отговорност " ще нараства с 10% или с 25%, плануват препоръчаните два разновидността. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в обитаемо място, застраховката ще нараства с 30% или със 75%.

Класът на лидер и притежател на МПС ще се дефинира автоматизирано от осведомителната система на Гаранционния фонд.

" Неутрален " клас ще се дава на водач, който не е бил вписван като подобен в лавица за наложителна застраховка и за който няма информация по отношение на фишове и присъди за осъществени от него след 1 януари 2020 година административни нарушавания и закононарушения.

В случай, че обещано физическо или юридическо лице е притежател на повече от едно транспортно средство, то " Бонус-малус " клас ще се дефинира за всяко едно от транспортните средства поотделно.

" Бонус-малус " клас на притежател на МПС ще се дефинира и на всеки лизингополучател, който е страна по контракт за финансов лизинг.

Цената на " Гражданска отговорност " ще се усилва с до 400% за неизрядните водачи, които вършат нарушавания на пътя. За хората без нарушавания има два разновидността – оптималният размер на
бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.

Новата система ще се ползва еднообразно към компании, жители, страна, общини.

При покупка на кола новият притежател ще бъде с безпристрастен клас по „ бонус-малус ” системата. Но, с цел да няма злоупотреби и фиктивно прекачване, в случай че един автомобил още веднъж бъде платен от остарелия си притежател, ще се взема поради насъбраните „ бонус-малус ” точки от предходния интервал.

Профилът ни ще се дефинира единствено на база на нарушаванията, осъществени след 1 януари 2020 година А действително ще плащаме застраховка съгласно досието си от януари 2021 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР