Правилата за изплащането готови през 2020 г. Първите пенсии от

...
Правилата за изплащането готови през 2020 г. Първите пенсии от
Коментари Харесай

Българките над 55 г. спестили само по 5000 лв. за втора пенсия

Правилата за изплащането подготвени през 2020 година
Първите пенсии от втория дирек сред 15 и 25 лева на месец
Само 5000 лева ще имат по партидите си дамите, които в този момент са на 58 година - първите с втора пенсия през 2021 година
Средно към 5000 лева ще са натрупали за втора пенсия дамите, които сега са на 58 година Те ще са първите, които през 2021 година ще получат пенсия както от Националния застрахователен институт, по този начин и от частни универсални пенсионни фондове.
Общо в частните пенсионни сдружения са насъбрани близо 12,4 милиарда лева, сочат данните на Комисията за финансов контрол през първите 9 месеца на 2017 година За 1 година те са нараснали активите си с съвсем 2 милиарда лева
Най-много пари са насъбрани в универсалните пенсионни фондове, така наречен втори дирек. В тях се обезпечават всички работещи в всеобщата трета категория труд, родени след 1959 година Парите в универсалните фондове са достигнали 10 милиарда лева
2792 лева е междинната сума, насъбрана по партидите към септември 2017 година, демонстрират данни на КФН. Сумите, които ще получат хората, родени след 1959 година, са самостоятелни и зависят от това на какви приходи се обезпечава човек и какъв брой дълго е внасял пари.
В универсалните фондове има над 3,6 млн. партиди. Хората в предпенсионна възраст, които ще са първите с държавна и частна пенсия, имат приблизително по 3527 лева Това са работещите на възраст 55-5 година, които са близо 276 хиляди души. Сумите по тях са се нараснали за 1 година приблизително с 474 лева
Втората пенсия ще е приблизително по 25,33 лева на месец. Това демонстрират сметките с електронните калкулатори на пенсионните сдружения, в случай че една жена през днешния ден е на 60 година и е натрупала приблизително 3527 лева в универсалните пенсионни фондове.
Ако обаче се извърши прогнозата на Национален осигурителен институт за междинна дълготрайност на живота от 88,4 година, сметките ще са по разнообразни. Така същата жена ще би трябвало да получава втората си пенсия към 320 месеца. Така на месец ще се падат 15,63 лева
Хората, които получават втора пенсия, ще вземат понижен размер на тази от Национален осигурителен институт, планува Кодексът за обществено обезпечаване. Намалението ще е равно на съотношението сред платените в Национален осигурителен институт и универсалния фонд осигуровки и може да стигне до 25%.
През 2018 година вноската за универсалния пенсионен фонд е 5% от осигурителния приход. Като 2,8% от тях се изплащат от работодателя, а останалите са за сметка на служащия. Размерът на месечната вноска не може да надвиши 130 лева, тъй като оптималният застрахователен приход е стеснен на 2600 лева
В професионалните фондове, където се обезпечават хората от първа и второкласен труд, има над 282 хиляди партиди. Средната сума по тях е стигнала 3647 лева В третия дирек - доброволните пенсионни фондове, към този момент има над 611 хиляди партиди. Средната сума, която тези хора непринудено са решили да пестят, е 1647 лева
През 2021-2022 година ще почне изплащането на първите частни пенсии, а до 2020 година страната би трябвало да е подготвена с разпоредбите за разплащането им.
“През втората половина на 2021 година ще стартира действително изплащането на вторите пенсии, тъй че това е оптимистичен и действителен срок”, сподели общественият министър Бисер Петков.
Държавата към този момент има подготвена идея за заплащането на втората пенсия. Предлагат се три разновидността - заплащане на пожизнена пенсия, на срочна или на еднократно изтегляне на парите от партидата. Последното обаче важи единствено при прекомерно ниска насъбрана сума по партидата.
При разновидността с пожизнената пенсия парите ще се събират в специфичен фонд и няма да могат да се наследяват. Така ще се покрива капиталовият риск от дългоденствие написа в концепцията. Тоест с парите на недоживелите да получат цялата си партида ще се заплащат пенсиите на живеещите повече от плануваното в плановете.
Концепцията планува да има обезпечен размер на пожизнената пенсия, който се записва в контракта на всеки пенсионер. Тя ще се актуализира един път годишно, като няма да може да пада под обезпечения размер. Пожизнени пенсии ще могат да получават обезпечени, чиято втора пенсия би била не по-малка от 20% от минималната, или 40 лева на месец по сегашните правила.
Хората с предстояща месечна пенсия сред 20 и 50% от минималната (между 40 и 100 лева към момента) ще могат да изберат и разновидността за програмирани тегления. В този случай това ще става един път годишно. Тази срочна пенсия ще се заплаща по отношение на междинната дълготрайност на живота. В този вид тя ще може да се наследява, в случай че човек не доживее да си изтегли цялата партида.
Последният вид е за хората, които са събрали най-малки суми - под 20% от минималната пенсия, т.е. 40 лева при сегашните правила. Те ще могат да получат парите си еднократно или разсрочено, с цел да не заплащат такси на частните фондове.
При този вид може да има предплатени еднократни заплащания, само че при избрани аргументи - покупка на жилище, безработица, тежко заболяване, трайно понижена продуктивност.
Според концепцията е най-добре да се даде опция за “комбинирани договори”, само че не се показва какви пенсионни артикули може да се съчетаят.
В края на предходната година Народното събрание одобри промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с които даде нова пролонгация за хората в предпенсионна възраст да трансферират втората си пенсия в Националния застрахователен институт (НОИ).
По принцип хората, на които им остават до пет години, преди да навършат пенсионна възраст, имат право да трансферират еднократно втората си пенсия в Национален осигурителен институт и да получават единствено държавната пенсия. Това обаче значи, че този период към този момент е изминал за дамите, навършили 56-57 година С последните промени всички могат да се трансферират от повсеместен фонд в Национален осигурителен институт, без значение на какъв брой са години, до края на 2018 година Тоест, в случай че жена, която сега е на 58 година и към момента има партида в универсалния пенсионен фонд, може да я трансферира в държавния до края на тази година.

Синдикатите желаят втората пенсия да се заплаща и без насъбран стаж
Осигурените лица да имат повече избор на благоприятни условия при втората пенсия и решението по какъв начин тя да се изплаща да се взима от лицето. Около тази позиция се сплотиха бизнесът и синдикатите.
Българската стопанска камара поддържа еднократното заплащане при размер на възможната пенсия под 20% от минималната. В формалната си позиция обаче те упорстват при останалите случаи хората да имат право на избор сред пожизнена пенсия или програмирани тегления, а не това да зависи от размера на насъбраните средства.
КТ “Подкрепа” предлага при погашение на добавка към пенсията обезпечените да имат действителен избор от вероятните три разновидността, написа в мнение на синдиката.
Те оферират изплащането на добавка към пенсията да се прави единствено при навършване на изискуемата възраст по член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване без условието за застрахователен стаж.
Синдикатът упорства да се регламентира дали след пенсиониране на хората, родени след 1959 година, които са избрали пенсионен артикул “Еднократна сума, платима на пенсионера едновременно или разсрочено” или на пожизнена наследяема пенсия, ще подлежат на обезпечаване за втора пенсия, в случай че да – къде ще постъпва вноската и по кое време и по какъв начин след това ще се преизчислява нейният размер.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР