Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, приети в края

...
Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, приети в края
Коментари Харесай

Пропуски и проблеми в проекта за нови Правила за измерване на електрическата енергия


Правилата за премерване на количеството електрическа сила, признати в края на бурната за енергетиката 2013 година бяха анулирани част по част от българския съд. КЕВР предлага на потребителите и бизнеса нов текст. Амбицията на регулатора е той да отговори на упованията на всички. Но отзвукът от страна на бизнеса май не е положителен

В петък, 15 март Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри дълго чакания от промишлеността план на Правила за премерване на количеството електрическа сила (ПИКЕЕ). Правилата се един от най-четените документи в всекидневието на четирите български ЕРП. Те въздействат директно върху връзките сред електроразпределителите и милионите семейства и предприятия, които са техни клиенти.

Проектът на нови Правила за премерване би трябвало да запълни невиждания правови вакуум, който породи откакто Върховния Административен съд анулира част по част признатите през 2013 година ПИКЕЕ. Въпреки острата потребност от регулация, КЕВР реши да задържи дълга пауза и без излишно бързане да проработи всички сложени от бизнеса и потребителите въпроси. С едно последно свое решение от ноември 2018 година Върховен административен съд анулира всички настоящи членове на Правилата за премерване и по този начин даде на енергийния регулатор опция да одобри чисто нов документ, вместо да ремонтира остарелия до безспир. По замисъла на КЕВР новите Правила за премерване (на колечиствата електроенергия) би трябвало да стъпят на здрава правова основа с цел да обезпечат стабилността, нужна за живота и работата на милионите български семейства и предприятия, за които електромерът е апарат номер едно по значимост в едно обикновено всекидневие.

След дълго очакване секторът посрещна новите текстовес конфигурация за положителни промени

След 6 февруари 2017 година, когато петчленен състав на Върховния административен анулира множеството текстове в Правилата за премерване енергийните предприятия бяха сложени в нежеланото състояние да подчиняват активността си на остарели и нови правни правила, постоянно противоречащи и несъвместими една с друга. Когато на 15 март Комисията разгласява новия план на ПИКЕЕ енергийната промишленост го посрещна с възторг и високи упования.

Правилата за премерване на количеството електрическа сила, както публично се назовават, са един от базовите документи, които контролират пулса на енергийния бранш. В тях са записани правилата и методите на премерване на електрическата сила, която всички употребяваме. Във всеки дом и дружество има електромер, който би трябвало да дава отговор навръх предписанията в разпоредбите, а в случай че електромерът аварира или се установи кражба ЕРП са длъжни да работят отново по записаното в тия Правила.

През последните две и половина години на Регулатора са изпратени стотици оферти за промени от страна на сдруженията. КЕВР постави старания да не отхвърля разговор с никого от ангажираните участници в енергийния цикъл, споделят участници в процеса. Според тях, на все по-честите въпроси «кога?», отговарът на КЕВР е бил, че работата по ПИКЕЕ ще завърши тогава, когато на всички отворени въпроси бъдат дадени отговори от позиция на правата и ползите на заинтригуваните страни. Задачата, както споделят участниците в диалото не е била и към момента не е лесна, поради правосъдната орис на Правилата, версия 2013. Експертният екип на Регулатора влага месеци с упоритостта да сътвори нормативен акт с «повишена живучест», който да е работещ и настоящ даже след идните промени на законовата база свързани с либерализацията на енергийния бранш и напълно новите провокации, които тя ще донесе, разясняват още участниците в разговора с регулатора.

Закъснели стъпки напред в битката против софтуерните обири

Най-сетне в ПИКЕЕ като обособени способи за кражба са приети случаите на високотехнологични операции – кражбите посредством «невизуализирани регистри» и посредством «тъмен дисплей» на електромера, които не попадаха до в този момент в Правилата за премерване.

При старите Правила за премерване крадците постоянно печелеха в съда каузи против мрежовите оператори, когато електромерът работи «изправно», само че е манипулиран по този начин, че да записва показанията си в «скрити регистри» на електронната памет, до които оператора на мрежата няма всекидневен достъп. Друг способ за кражба, който от 2014 година насам закупи необятно разпространяване са обстановките с «тъмен дисплей» на електромера, когато показанията за употребената сила съществуват, само че не могат да се прочетат от екипите на енергото - тъй като не работи екрана на устройството. Като се изключат извънредно редките случаи на същинска повреда на електромер, крадците използваха в съда нормативните празноти в ПИКЕЕ с цел да оспорват корекционите фактури на електроразпределителните сдружения. Възможност за сходна неправда в новите ПИКЕЕ няма и това е едно от техните постижения.

Друга дребна, само че значима стъпка в битката с крадците е новото условие констативните протоколи за инспекция на електромера да се подписват единствено от един очевидец - в случаите когато клиентът отсъства или откаже да го подпише. Досега бе задоволително крадецът да се скрие по време на инспекцията на енергото или да откаже да подпише протокола с цел да сложи момчетата от разпределителното сдружение в сложната обстановка да търсят по няколко очевидци, които да се съгласят да подпишат констативния протокол.

Най-сетне, в новите ПИКЕЕ се признава и ролята на ЕСО в битката с кражбите на ток. Занапред държавният метафоричен оператор ще прави корекции на сметките на своите клиенти, присъединени на високо и приблизително напрежение. Също по този начин, сигнализирането на Министерство на вътрешните работи при открита интервенция в електромера към този момент няма да е по преценка на мрежовото сдружение, а става наложително.

След стъпките напред – непредвидени крачки обратно в битката с кражбите.

КЕВР въпреки всичко не направи решителната крачка да усили главния интервал за промяна на сметките при кражба до 180 дни при база 24-часово прилагане на електрическа сила. Така крадците получават следващ поклон, който слага под въпрос успеваемостта на системата за битка с кражбите.

В плана на ПИКЕЕ е позволено и друго ненадейно оттегляне от линията на дейно противопоставяне на крадците. В текста не са включени две основни обстановки на кражба на ток, посочени от разпределителните сдружения. Не е планувана опцията за промяна на сметките, когато след операция не може да бъде прочетена цялостната тарифна скица. Също по този начин, не е позволена хипотезата за промяна при непосредствено вмешателство в електромера посредством замяна, унищожаване на негови елементи или посредством прибавяне на непознати детайли. Макар и не съдбовно, отсъствието на двата текста ще сътвори изцяло непотребни затруднения в работата електроразпределителните сдружения.

И още веднъж – преференциална цена за крадците на ток

Най огромното оттегляне в битката с кражбите е удобната цена, по която се таксува електрическата сила, нелегално потребена от крадците. Цената на електрическата сила при «хванати кражби» е най-сериозният проблем в битката с кражбите в новите Правила за премерване, който на процедура пречупва острието на всички други планувани ограничения.

Главната причина, заради която кражбите на ток у нас са постоянно събитие, а за някои даже и специалност е отсъствието на предварителна защита и съответно наказване за крадците. Попадналите под удара на Наказателния кодекс крадци у нас са малцина и основно от обществено неблагополучни региони, където хората прибягват до обири заради последна потребност. Войната с кражбите се води с цялостна мощ от мрежовите оператори, само че ЕРП-тата нямат право да постановат санкции или наказания - когато установяват «неправомерно потребление» те поправят сметката на крадеца с количеството сила, което се пресмята съгласно ПИКЕЕ и се смята за незаплатено. Съответно, крадците заплащат тази сила по цена, която също се дефинира от разпоредбите за Измерване. И тук се оказва, че в България оново е по-изгодно да се краде, тъй като откраднатият ток коства по-евтино от почтено заплатения.

Съгласно новите текстове на Правилата цената при кражба се калкулира при планирана пазрна цена за софтуерен разход на електроразпределителните предприятия. Тоест, сега цената на крадения ток е 76.82 лв/MWh. Простата сметка демонстрира, че сегадействащата цена на силата за битов консуматор на дневна цена е 134.90 лева./MWh (средноаритметично за трите крайни снабдителя), а за нощна цена 55.19 лева./MWh MWh (отново, среднза трите крайни снабдителя). Така, за един откраднат мегаватчас ток на крадеца ще бъде начислено 76,82 лева без мрежови такси, добавки и налози, а за мегаватчас почтено обезщетен по цена – 103.02 лева./MWh, при съответствие 60/40 на на ден и нощно ползване. Към този разход също се дължат мрежови съставни елементи, добавки и налози. Излиза, че по новите Правила за премерване още веднъж ще е по-евтино да се краде, в сравнение с да се заплащат сметките.

Задължително обслужване на измервателните системи един път на 3 месеца – задача с невъзможни решения

Новите Правила за премерване вкарват обвързване на мрежовите оператори да обслужват измервателните системи (тоест, електромерите и нужните за работата им устройства и схеми) минимум един път на 3 месеца, което включва и тяхната инспекция. С други думи, един път на всеки 3 месеца всяко едно от електроразпределителните сдружения ще би трябвало да прави техническа инспекция на всички свои електромери. На базата на практическия опит в сектора е известно, че за инспекцията на един електромер са нужни приблизително към 15 минути, дружно с достигането на мястото и отварянето на таблото, освен това - без да се регистрира времето за неизбежното сформиране на констативни протоколи и търсене на очевидци. Простата калкулация демонстрира, че с цел да извърши условието за обслужване на три месеца всяко ЕРП ще би трябвало да назначи почти по три нови екипа, в допълнение към всеки действителен собствен екип, който сега обслужва разпределителната мрежа. Тоест, всеки оператор на електроразпределителна мрежа би трябвало 4 пъти да усили наетите електромонтьори по поддръжката.

Анализът демонстрира, че това условие е неизпълнимо заради на практика аргументи – първо, на пазара на труда у нас няма нужния брой експерти с нужната професионална подготовка. Второ, в случай че се включат в крайните цени разноските за заплати, екипировка и превоз на хилядите новонаети електромонтьори, тези разноски ще усилят цената на тока до неприемливи стойности. А в случай че Регулаторът разчита те да бъдат поети от електроразпределителните сдружения - ще доведат операторите до банкрут.

Като цяло, в случай че се изключат пропуските и заложените проблеми

новите Правила са формирани със блян да се отразят ползите на всички участници в енергийната верига – от мрежовите оператори до крайните консуматори.

Сериозната работа на специалистите се вижда в общия декор от многочислени промени и усъвършенствания на нормативните процедури.

Занапред констативните протоколи ще могат да се изпращат от електроразпределителните сдружения на техните клиенти и по различен метод, с изключение на с предложено писмо с противоположна квитанция. Ще се взима поради волята на клиента и предоставените от него данни за контакт, само че в услуга на клиента се вкарва наложителен за ЕРП 7-дневен период за изпращане на констативния протокол.

Друга смяна касае корекциите на свободен пазар при смесен контракт, които отсега нататък ще се фактурират от сегашния снабдител, без значение от интервала на корекцията. Отсъствието на изясненост по този въпрос бе до в този момент източник на разногласия и неразбираеми обстановки, които постоянно влизаха в съда.

Внася се изясненост за случаите на корекции при неработещ тарифен комутатор, които ще се правят от доставчика по прилаганите от него цени, както в обстановките, когато ЕРП са длъжни да възстановят суми на клиента заради неверно начисляване на по-големи количества.

При щета в резултат на форсмажорни условия (наводнения, повреди, неприятни метеорологични условия) демонтираните електромери могат да не бъдат изпращани за метрологична инспекция в БИМ. Удължен е и от 7 на 14 дни срокът, в който демонтираните за инспекция електромери следва да бъдат изпратени на Българския институт по метрология.

По дискусионния въпрос за интервала на доклад на електромерите Регулаторът е решил, че българските публични настройки не са узрели с цел да одобряват удължение на отчетния интервал над 31 дни – за което КЕВР даваше избрани индикации по време на работата над документа. Факт е, че в целия свят са извънредно малко страните със наложителен месечен доклад както у нас, а всеобщата процедура в Европейския съюз е доклад да се прави на всеки няколко месеца или даже един път годишно, с следващо прихващане. Очевидно търсенето на баланс, обичайно за този състав на Регулатора подсказва, че тъкмо през тази година може би няма да има опция сходни промени да бъдат дейно комуникирани на потребителите.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР