Правилата не важат при оферти за лични вещиРесторантите, които имат

Правилата не важат при оферти за лични вещиРесторантите, които имат ...

Записват ресторанти като онлайн търговци.


Правилата не важат при оферти за лични вещи


Ресторантите, които имат собствени сайтове и предлагат доставка на храна до дома, трябва да се регистрират в НАП като онлайн търговци. Същото се отнася и за хотелите със собствен сайт, от който може да се направи резервация, обясниха за “Труд” данъчни експерти. Като няма значение дали плащането за стаята в хотела или доставената храна може да стане онлайн или по интернет може да се направи съответно само резервацията или поръчката.

Търгуващите в интернет трябва да декларират електронните си магазини в НАП до 29 март 2019 г. Целта е НАП да получи информация за всички онлайн търговци и така да се затегне контролът върху продажбите в интернет. Положителният ефект за гражданите пък ще бъде, че при онлайн пазаруване всеки ще може да провери в регистъра на НАП дали даден сайт е регистриран и плаща данъци. Така възможностите за измами от фалшиви сайтове значително ще бъдат намалени.

Срокът на регистрация до 29 март важи за лицата, които в момента осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да стартират дейността си, обявиха от НАП. Изискването важи за граждани и фирми, които извършват продажби по интернет по занятие, т.е като регулярна търговска дейност, и не засяга хората, които инцидентно пускат обяви в мрежата за продажба на лични вещи.

Регистрацията на онлайн магазините става само по електронен път чрез сайта на НАП и електронен подпис. При регистрацията трябва да се посочи кой стои зад сайта за електронна търговия – кое физическо или юридическо лице го оперира. Трябва да се посочат имена, адрес и телефон за връзка. Търговците трябва да посочат дали продават в собствен сайт или използват платформа за онлайн търговия, както и какъв софтуер използват за сайта, къде е хостван и какви стоки продават.

Източник: trud.bg