Правилата не са европейски, а световни и трябва да се

...
Правилата не са европейски, а световни и трябва да се
Коментари Харесай

Ръководителят на БАБХ: Не може да има карантина, не е сигурно

Правилата не са европейски, а международни и би трябвало да се ползват по еднакъв метод, с цел да може да се има вяра на виновния народен орган (бел. ред. – в тази ситуация БАБХ) при интернационална търговия. Действително, липсваше информация, само че беше допустимо някои стопани да укрият животни и да не ги заварим на място. Това съобщи ръководителят на БАБХ доктор Дамян Илиев пред Нова телевизия. Не можем да се съобразим и да одобряваме ограниченията прочувствено , акцентира той и акцентира, че става въпрос за принцип, който да не разреши болестта да се популяризира в страната.
На експлицитен въпрос за какво не може да се мине с картина, Илиев отвърна, че тук ставало въпрос за биосигурност . Трябва да сме сигурни, че вирусът не може да излезе – при карантина в стопанства такава гаранция не може да се даде. Една от най-сигурните лаборатории в Англия изпусна шап и заболяването се популяризира по животни, подсети той.
Илиев сподели и, че БАБХ не е сигурна по какъв начин е влезнала африканската чума в България, само че в Турция имало 700 огнища на заболяването . Той добави, че бил обиколил оградата по границата и тя била сигурна, само че все пак е допустимо да стане нещо.
Ние прилагаме експресни ограничения за изтребване на животни, които са нужни. Избиват се и стадата, които са били контактни със стада, в които има заболели животни, разясни Илиев в това време в ефира на bTV. По думите му с дейностите си Агенцията е избавила бизнес за над 1 милиарда лв..
Относно пробите по стадата, Илиев съобщи, че било задоволително да има позитивни проби, с цел да се откри съществуване на вирус, а не всички проби (бел. ред. – към 6000) да са позитивни. Той даде и последователност – на 19 юни е открито огнище във Воден, от френската лаборатория CIRAD пратили удостоверение на 23 юни, а заповед от БАБХ била издадена на 25 юни. Това, което имат от Българска социалистическа партия, евентуално е поради районирането на страната – не съм видял документът, евентуално е обвързван с рестрикциите за продажба , разяснява още Илиев. Директорът на БАБХ призна, че е имало разбалансиране в информацията, подавана към хората.

Няма по какъв начин по хипотеза да твърдим, че животните са заболели. Оказва се, че всички заповеди, които са за заличаване на животните, са отпреди 9 юли, съобщи в предаването " Тази заран " Марияна Иванова от фондация " Четири лапи ". Тя изясни, че заразяването в множеството случаи става с контакт сред болно и крепко животно .
Според Явор Гечев от Фондацията това е най-голямата неточност на БАБХ - оставянето на хората в едно осведомително затъмнение . Те убиват де факто държавността, тъй като липсва доверието в тях като институция. Разбирате ли, това е война с държавната администрация .​ В европейската инструкция на никое място не написа, че би трябвало всеобщо да се избиват животни в радиус от 3 км, разясни Гечев. По думите му страната се пробва да обезпечи бизнес на компаниите, които се занимават с заличаване на трупове на животни. Действало се е доста преждевременно и е можело тези животни да не бъдат унищожени, сподели още специалистът.

Междувременно на петия ден от недоволството на животновъдите, блокадата към кошарата на баба Дора става все по-голяма. Нейното стадо е единственото оживяло. Засега. Директорът на БАБХ обаче беше безапелационен, че животните на старата жена също ще бъдат убити .
Баба Дора сподели, че е горда българка и няма да се съобщи. По думите ѝ, поради поддръжката на толкоз доста хора би трябвало да бъде мощна. Жената акцентира, че не има вяра на управляващите, които давали подправени очаквания на хората.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР