Правилата и законите са еднакви за гостуващите агитки и за

...
Правилата и законите са еднакви за гостуващите агитки и за
Коментари Харесай

ОД на МВР в Разград със становище за наказнията за фенове на Лудогорец

Правилата и законите са идентични за гостуващите агитки и за почитателите на Лудогорец. Това декларират от пресцентъра на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Разград по отношение на появили се изявления в обществените мрежи и средствата за всеобщо осведомление от последните дни във връзка дейностите на полицията при защита на футболните срещи на ПФК " Лудогорец " и внушения за полицейски произвол и преднамереност по отношение на домакинската аудитория.

Мерките, които полицията подхваща за защита на публичния ред, се оповестяват преди всеки мач и там изрично се показват възбраните, вменени от Закона за запазване на публичния ред при провеждането на спортни мероприятия, а точно: внасянето на спрейове със предпазен газ, с корозивни или оцветяващи субстанции, пиротехнически средства, леснозапалими течности или други пожароопасни материали /включително факли/, прецизират от дирекцията.

От там прибавят, че дейностите на полицейските чиновници са били постоянно подчинени на законовите разпореждания и ориентирани към запазване здравето и живота на всеки един клиент на стадиона, без значение чий последовател е той.

Установяването на извършители от почитатели на отбора-домакин и отбора-гост се прави посредством команден пункт за видео наблюдаване. Създадените съвременни условия от управлението на ПФК " Лудогорец " за защита въз основата, публиката, играчите, съдиите и системата за образен надзор спомагат работата на полицията в това направление. При констатиране на нарушавания, осъществени от почитатели на гостуващите тимове, във всеки един от случаите са изготвяни писма до съответните териториални структури на Министерство на вътрешните работи, в това число и до ГДНП, за определяне самоличността на нарушителите и подвеждането им под отговорност, декларират още от Областната дирекция. За интервала от 2011 до 2018 година са изпратени 132 файла. Едва 32 от тях са се върнали с позитивен резултат.

В резултат на активността по противопоставяне на спортно безчинство пред Районния съд в Разград са изправени 18 почитатели на ПФК " Лудогорец ", а на 14 са наложени по-леки форми на санкции - акт по член 20 от ЗООРПСМ. Предадените на съд почитатели на ПФК " ЦСКА " гр. София са 17, а на трима са наложени по-леки форми на санкции. От почитатели на ПФК " Левски " гр. София пред съда са отговаряли шестима, като са им наложени санкции от 200 до 1000 лв., а на едно от лицата е наложена възбрана за посещаване на спортни мероприятия в страната и чужбина за период от 1 година.

През 2018 година на последовател на ПФК " Левски " - гр. София е наложена санкция 1000 лв. и насилствена административна мярка за 2 години. За нарушавания пред разградския съд е изправен и един последовател на ПФК " Берое " гр. Стара Загора, като преписката за спортно безчинство е прекъсната и му е натрапен акт. Пред съда са отговаряли също и трима почитатели на ПФК " Дунав " гр. Русе, а на други седем последователи са наложени по леки форми на санкции. На нарушителите са наложени санкции от 100 до 500 лв., като едно лице е арестувано за 10 денонощия в постройката на разградската полиция и му е наложена възбрана за посещаване на спортни мероприятия в страната и чужбина за период от 1 година.

С оглед попречване на похищения над последователи на " Лудогорец " при гостуванията на футболния клуб, след разбор на рисковете Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Разград обезпечава съпровождане на пътуващата агитка. За 2018 година са осъществени шест съпровождания точно за гарантиране на сигурността на публиката на " Лудогорец ", се споделя още в мнението на полицията. От там прибавят, че през август 2018г. са признати промени в ЗООРПСМ, с които наказванията са сензитивно повишени, а огромна част от нарушаванията по член 20 от остарелия закон са преквалифицирани като спортно безчинство. Така действия, осъществени преди 2018 година и глобени по-леко, в този момент понасят по-строги рестрикции. Наказанията на нарушителите на Закона се дефинират от съответния съд, а не от органите на полицията, прецизират от Областната дирекция.

Охраната на футболните срещи на ПФК " Лудогорец " се реализира въз основа на подписан контракт сред ОДМВР-Разград и футболния клуб и при поискване от страна на " Лудогорец ". Действията на полицейските чиновници целят спокойствието на всички гости на стадиона, а не липса на аудитория. В тази връзка чиновниците на разградската полиция ще продължат да извършват отговорностите си според Закона, допълват от дирекцията в лудогорския град.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР