Правил е опит за самоубийствоВетеринарен лекар от Шумен, който уби

...
Правил е опит за самоубийствоВетеринарен лекар от Шумен, който уби
Коментари Харесай

Убиец иска 4000 лв. заради пранги

Правил е опит за самоубийство


Ветеринарен доктор от Шумен, който умъртви татко си и е зад решетките за 15 година, изиска 4 000 лева обезщетение, тъй като го държали с вериги на краката по време на три правосъдни съвещания в Окръжния съд в града през 2016 година

Искът на Ивайло Пенчев (49 г.) е против Главна дирекция “Охрана ” към Министерство на правораздаването, тъй като бил подложен в унизително състояние, почувствал се подтиснат, човешкото му достолепие било накърнено, а депресивните положения, в които изпадал, се обострили. Административният съд в Шумен е отхвърлил желае, а пандизчията, който лежи в Ловеч, може да апелира пред Върховния административен съд.

В решението на магистратите е обяснено, че Пенчев е с присъда от 15 година при първичен непоколебим режим, бил е обвиняем за съзнателно тежко закононарушение и се води изключително рисково лице. Затова чиновниците са работили при съблюдаване на чл.23, ал.4, т.6 от Правилата за изискванията и реда за реализиране на конвойната активност. Освен това страдал от психическо разстройство след претърпяна в детството контузия, подлаган е на лекуване, имал е опит за самоубийство и се изисква по-засилен охраняем режим. Магистрати прецизират, че в съответния случай използването на белезници на краката е било безусловно належащо и законово целесъобразно. Съставът не се е повлиял и от показанията на майката на Ивайло, която забелязала, че краката му са зачервени и охлузени.

Препоръки към правосъдния министър


Омбудсманът: Инструкциите за конвоиране с окови са противозаконни


Синджири единствено при нужда

 Отстранената кметица на „ Младост ” Десислава Иванчева бе снимана с белезници и вериги, до момента в който я водят в болница, само че се оказа, че няма нарушаване на инструкциите за конвоиране. Отстранената кметица на „ Младост ” Десислава Иванчева бе снимана с белезници и вериги, до момента в който я водят в болница, само че се оказа, че няма нарушаване на инструкциите за конвоиране.
Инструкциите, в които се регламентира конвоирането на арестанти и пандизчии с белезници, вериги, колани със синджири на кръста и други, опонират на закона, в който са изброени случаите за приложимост на тези помощни средства при нападателно държание. Това оповестиха в отчет от службата към омбудсмана Мая Манолова, която следи местата за отнемане от независимост.

Отправени са рекомендации до правосъдния министър Цецка Цачева да постави завършек на тази процедура, както и на методите за конвоиране на пациентите от Затворническа болница. Докладът е резултат от инспекции в два ареста и Софийския затвор, осъществени от 19 до 22 юни, само че в него се сочи като нарушаване и казусът с отстранената кметица на „ Младост ” Десислава Иванчева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР