Прави впечатление, че за доставката на мантинели в някои райони

...
Прави впечатление, че за доставката на мантинели в някои райони
Коментари Харесай

Колко е сложно да доставяш мантинели

Прави усещане, че за доставката на мантинели в някои региони липсва конкуренция, а в други - тя като че ли спъва подписването на контракти.

© Мария Съботинова Още по тематиката
Смъртоносно безучастие

Данните за пътищата след нещастието край Своге
7 сеп 2018
Историята на пътя до Своге: доста пари, малко надзор

Отсечката, ремонтирана от " Трейс " и компания на кандидат-депутат от Движение за права и свободи за 23 млн. евро без социална поръчка, е забавена и евентуално некачествена
27 авг 2018
Над 40 млн. лева ще заплати пътната организация за мантинели

Средствата за замяна на ограничаващите системи са за период от 4 години
30 апр 2018 През април Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) разгласи поръчка за близо 50 млн.лв. с Данък добавена стойност за доставка на мантинели в цялата страна. Търгът е разграничен на шест позиции, всяка за обособен регион в страната. За всеки от шестте региони бяха отделени равни суми - по 6.7 млн.лв. без Данък добавена стойност или 8.04 млн.лв. с Данък добавена стойност, като средствата са от бюджета на АПИ. Договорите се подписват за четири години, като ресурсът може да не се усвои напълно, а според от потребностите на пътната организация.

Оказва се, че да се доставят мантинели е извънредно комплицирано упражнение - за четири от шестте позиции има единствено по един претендент, като в два от регионите претендентите се повтарят. Така на процедура два участника - едно обединяване и една компания - печелят по два региона без конкуренция.
С тези двама претенденти са подписани към този момент контракти в края на септември - за общо 32 млн.лв. Остава онази част от поръчката, за която въпреки всичко има конкуренция и където очевидно пет месеца не са стигнали да бъдат определени реализатори.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Победителите до тук

Кандидатите са имали право да аплайват по най-много две обособени позиции. Цената е била водещият аршин - 60%

Избраният снабдител за Северозападен регион е обединяване ДЗЗД " Пътна сигурност Северозапад " с участници " Ел Те Ай " и " КМВ - системи за пътна сигурност ". Същите компании, само че в обединяване с друго име - ДЗЗД " Пътна сигурност - Югозапад ", печелят и позицията за Югозападния регион. " Ел Те Ай " има доходи 208 хил.лв. за 2017г., а шеф е Филип Бояджиев. В пернишката " КМВ - системи за пътна сигурност " съдружници са " Колхида Метал " и " Ресурс Фонд ", а шеф е Владислав Димитров.

" Колхида Метал " е пернишка компания, която изнася по-голямата част от производството си за Германия, описа преди време шефът й Владислав Димитров пред " Капитал ". " Ресурс фонд " пък е компания с доходи 839 хил.лв. за 2017г. и няколко притежателя - " Сентрал Кепитъл Дивелъпмънт ", " Адориа Трейд ", Ирина Никифорова-Господинова и Петър Господинов.

Пловдивската " Юпитер 05 " печели други две позиции - за Южен Централен и Югоизточен регион. Фирмата е благосъстоятелност на Николай Иванов и на акционерното сдружение " Юпитер Холдинг " и има доходи от 20 млн.лв. за 2017г., сочи информация в Търговския указател. Печелила е и търгове в Столична община за създаване и поправки на мантинели и парапети, както и на ЧЕЗ за 257 хил.лв. и за 6 млн.лв. за доставка на отвесни заземители, стоманена поцинкована шина и заземителни поцинковани плочи. Според фирмения им уебсайт, " Юпитер 05 " са доставяли мантинелите на редица пътища и автомагистрали в страната.

И в двата случая участниците са били единствените претенденти по тези позиции и надлежно са си ги спечелили.

Незавършен търг

В другите две елементи на поръчката - за Северен централен и Североизточен регион, има повече конкуренция - надлежно три и четири претенденти. За тях обаче няма нито класирани участници, нито прегледани предложения, нито подписани контракти, излиза наяве от протоколите в Профила на купувача на АПИ. От пътната организация обясниха, че комисията на оценка на офертите продължава работа, само че импровизирано участници в процедурата разясниха, че имат подозрения по отношение на желанията на възложителя.

През юни " Пътперфект " е подала тъжба в Комисията за защита на конкуренцията против търга, само че от уеб страницата на регулатора излиза наяве, че производството е отказано, тъй като жалбата оттеглена (или както написа в уеб страницата - на база член 201, алинея 1, т. 4, б). Собственик на друго сдружение, чиито притежател пък е Антоанета Чайкова, която е съсобственик на компания " БГ Инженеринг 2014 ".

Самата " Пътперфект " е била участник в търга в позицията за Северен Централен регион, а " БГ Инженеринг 2014 " е посочена като " трето лице " (вероятно става дума за подизпълнител) за Североизточния регион към " ПСТ Груп " и " СЕТ Къмпани " в един от протоколите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР