Прави се опит за овладяване на най-голямата спешна болница, твърдят

...
Прави се опит за овладяване на най-голямата спешна болница, твърдят
Коментари Харесай

Кланът „Семерджиев“ атакува „Пирогов“

Прави се опит за преодоляване на най-голямата незабавна болница, настояват медици
Хинков да анулира заповедта за премахване на Валентин Димитров до привършване на инспекциите

Детска реанимация е тотално недофинансирана

Бившият министър на опазването на здравето Илко Семерджиев и негови доближени, заемали разнообразни постове в министерството, са в дъното на абсурда в “Пирогов ”, разясниха пред “Труд news ” медици от незабавната болница и някогашни фрагменти от здравното ведомство. Целта на отстраняването на шефа на “Пирогов ” била да се овладее болничното заведение, която нито е във банкрут, нито в толкоз тежко финансово състояние, колкото се пробва да я показа министър Христо Хинков. Според депутати Семерджиев кадрувал настойчиво в министерството и към този момент диктувал идни смени на шефове и в други държавни лечебни заведения.

Лекари напомнят, че кариерата на Хинков като админ стартира при Семерджиев, през 1999 година когато влиза в екипа му като шеф на отдел “Проекти ”, а по-късно става и зам.-директор на НЗОК. В момента шеф кабинет на Хинков е Красимир Николов, който е първи братовчед на Семерджиев. Същият е заемал този пост и когато Семерджиев бе длъжностен министър на опазването на здравето в кабинета на Огнян Герджиков. Още един скъп кадър на Семерджиев е изпратен да направлява 70-годишния министър Хинков. Стоян Стоянов - на 72 години, назначен за основен секретар на министерството. Заемал е същия пост и при Семерджиев.

Според медици задачата на Хинков-Семерджиев & Co е да овладеят болничното заведение за незабавна помощ. Според лекари констатациите от одита, който Хинков размахва си мощно пресилени, а част от тях той пояснява повратно, а задачата е премахване на настоящия началник на болничното заведение доктор Валентин Димитров, който е спънка за проектите на Семерджиев и компания.

В началото на вчерашното съвещание на здравната комисия в Народното събрание и проф. Костадин Ангелов разгласи, че одитният отчет, съдържа спорни данни и настоя инспекция на “Пирогов ” да бъде осъществена от външен одит. Така, съгласно него никой няма да се съмнява в обективността на предоставената информация. Проф. Ангелов сподели, че отстраняването на Валентин Димитров е “политическа поръчка ” и напомни, че решенията за публични поръчки се вземат от съвета на шефовете, а шефът на болничното заведение “няма виновност ” за тях.

Д-р Димитров описа, че и най-голямата детска реанимация е тотално недофинансирана - едвам на към 20%, а останалите пари се трансферират от други действия в болничното заведение. “Поставих и този въпрос пред Хинков. Получих отговор от администрацията на здравното министерство, в който ме поучаваха да се обърна към НЗОК ”, описа доктор Димитров.

Хинков продължи да повтаря тезата си, че одитът съдържа данни освен за финансовото състояние на болничното заведение, само че и за активността на шефа Валентин Димитров. “Става въпрос за проблеми с персоналното ръководство и неспазването на закони, изключително на Закона за публичните поръчки ”, сподели той. Обясни и, че одитът бил провокиран от сигнал на компания за кетъринг.
Комисията по опазване на здравето разпореди на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков да анулира издадения протокол, с който освобождава от поста шефа на болница “Пирогов ” доктор Валентин Димитров до произнасянето на всички способени органи.

Д-р Димитров предложения прокуратурата да ревизира работата му
Болницата ще съди Хинков за уронване на авторитет
Болница “Пирогов ” ще заведе против министъра на опазването на здравето Христо Хинков групов иск за засегнатост и уронване на престижа. Това сподели пред публицисти шефът на лечебното заведение доктор Валентин Димитров.

Парите от делото ще ги дарим за детско опазване на здравето в болничното заведение, добави той.

“След клеветата, че болничното заведение банкрутира, 2574 медици са обезпокоени, че няма да си вземат заплатите, а хиляди пациенти живеят в напрежение дали ще получат съответна помощ, съобщи доктор Валентин Димитров и предложения прокуратурата и финансовия министър да ревизират работата му.

Д-р Димитров разгласи още, че в писмо до Министерство на здравеопазването е отправил и предизвестие към проф. Христо Хинков, че публичната поръчка, която са направили във ведомството през месец септември подлага под опасност болничното заведение и нейното действие.

Д-р Димитров още веднъж акцентира, че за времето, за което е отпред на “Пирогов ”, сдружението е на облага.

“Не съм вълшебник - управител съм. От началото на 2023 година до юни тази година облагата на предприятието е 307 000 лв.. През деветмесечието на същата година към този момент е 989 000 лв.. Към 31 октомври 2023 година - над 1 112 000 лв.. Трендът е за непрекъснато увеличение на облагата ”, безапелационен бе шефът и добави: “6-те милиона е загубата за 2022 година, в която към момента моята работа няма принос. Така че тук не усещам виновност. ”

Той акцентира, че всякаква интервенция на “Пирогов ” в политически битки не е допустима, тъй като в болничното заведение се лекуват от най-бедния до най-богатия пациент. Но въпреки всичко добави, че са му се обадили от всички парламентарни групи, с цел да го поддържат.

Рекордът е на доктор Петрана Кондова - 13 години 
14 шефове за 72 години
От основаването си през декември 1951 година до 1965 година шефовете на “Пирогов ” са били основни лекари. След 1965 година купата към този момент е шеф. Рекордьор измежду тях е доктор Петрана Кондова - 13 години. След измененията - проф. Спас Спасков - 8 години.
Ето кои са били шефове на “Пирогов ” до момента: 

1951-1965 - основен доктор
Първият основен доктор е бил доктор Ангел Симеонов от 1951 до1953 година
От 1953 до 1958 година - основен доктор доктор Деветаков 
От 1958 до 1965 година - основен доктор доктор Хр. Здравков

От 1965 година - до момента - шеф
От 1965 до 1978 година - доктор Петрана Кондова
От 1978 до 1989 година - проф. доктор Манол Ванев - генерал-майор от Българска народна армия
От 1989 до 1991 година - доцент доктор Георги Каменов
От 1991 до 1992 година - проф. доктор Милан Миланов
От 1992 до 1997 година - проф. доктор Емил Таков
От 1997 до 2000 година - проф. доктор Георги Златарски
От 2000 до 2008 година - проф. доктор Спас Спасков
От 2008 до 2011 година - проф. доктор Димитър Раденовски
От 2011 до 2017 година - проф. доктор Стоян Миланов
От 2017 до 2021 година - проф. доктор Асен Балтов
От юли 2021 година до юли 2022 година - проф. доктор Иван Поромански
От юли 2022 година досега - доктор Валентин Димитров

Заплашиха проф. Ангелов със разкъсване на менискус 
ДСБ се сетиха, че Хинков е техен министър
На втория ден от абсурда за “Пирогов ” ДСБ, която е част от ППДБ се сети, че проф. Хинков е техен министър. От името на депутатите от ДСБ Йордан Иванов съобщи през вчерашния ден в Народното събрание, че министър Хинков е дълготраен член на ДСБ и се употребява с нейната поддръжка в борбата му с корупционни практики, както и всеки един различен министър в сегашния кабинет, който води такива борби.

Според Иванов буди неразбиране по какъв начин цялата политическа власт в страната към този момент втори ден се занимава с шефа на една болница. И упрекна шефа на парламентарната здравна комисия и някогашен министър по времето на ГЕРБ Костадин Ангелов, че “видимо се е запътил към поста на здравен министър и желаеме да го предупредим, че методът, по който го прави най-вероятно ще докара до разкъсване на менискус ”.

В ДСБ били съществено обезпокоени от изявлението на министър Асен Василев пред медиите в Народното събрание в сряда, че министър, който няма поддръжка от партиите за политиката си, би трябвало да подаде оставка. Според Йордан Иванов това автоматизирано означавало, че всеки министър самичък би трябвало да се “сговаря с ГЕРБ и Движение за права и свободи ”.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Асен Василев даде рецептата за излизане от обстановката


Христо Хинков е здравен министър на “Продължаваме Промяната - Демократична България ”. В никакъв случай не е наш. Това разяснява водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в коридорите на Народното събрание.

“Аз съм систематичен състезател и систематичен политик. Днес следобяд управлението (б. р. - четвъртък), в това число и изпълнителният шеф на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов ”, ще бъдат изслушани в Комисията по опазването на здравето ”, съобщи Борисов.

На въпрос по какъв начин може да се излезе от обстановката, той сподели: “Асен Василев даде през вчерашния ден рецептата ”.

В сряда финансовият министър разгласи, че в случай че един член на кабинета не намира поддръжка за провежданите политики, би трябвало да подаде оставка.

“Принципалът, този които е определен от Народно събрание, е по-добре да си прави публичните поръчки. Той направи някакво деяние, което се опитваме да си разбираем с една болница. Като се усетиха, че е доста поръчково, пуснаха инспекции и на други лечебни заведения ”, съобщи водачът на ГЕРБ.

В тази (не)коалиция, до момента в който всичко не се контракти, нищо не е контрактувано, напомни остарялата си теза Борисов.
“Ние като приказваме с Асен Василев не е нужно да вървят представители или нотариус, за поетите задължения. Към днешна дата това, за което сме се разбрали, и съм поел като ангажимент, постоянно се е случвало ”, разяснява Борисов сделките с ППДБ.

За София Борисов изясни, че ГЕРБ са съпротива, софиянци избрали това. На въпрос желали ли са нещо от тях от ПП-ДБ, той отсече, че не са. “Не сме водили диалог. Не беседваме и не желая да беседваме. Те си играят с други партии ”, сподели той.
И иронизира ППДБ, които ни “спукаха ушите, че имат екипи и София ще цъфне и вържа ”, а първата седмица - пердах по улиците, втория - блокаж от снега.
Доц. доктор Петър Атанасов, шеф на Клиниката по вътрешни заболявания в УМБАЛСМ “Пирогов ”: Не сме сергия, настояваме да се промени статутът на лечебното заведение


Докато в тази страна на лечебни заведения като “Пирогов ” се прави оценка единствено във финансов аспект, опазването на здравето ни ще куца. Ние не сме сергия. Какво значи финансов резултат, приход-разход? Ние сме болница, която лекува тежко заболели хора в животозастрашаващи положения. Какви са другите параметри, по които би трябвало да бъдем оценени? Първо като финансова конструкция, или първо като болница? Лекуваме финансите на страната, или лекуваме заболели, страдащи хора? Какво да е финансовото положение на “Пирогов ”? Ако пък някой се наеме да ми изясни за какво “Пирогов ” е комерсиално сдружение, ще му се поклоня до земята. Настояваме да се промени статутът на лечебното заведение. Откакто “Пирогов ” е комерсиално сдружение, всеки един шеф на болничното заведение упорства за смяна на статута є. Единственият “финансист на “Пирогов ” е Здравната каса, която на всичко от горната страна се изживява като репресивна конструкция. Докато получаваме пари единствено от здравната каса по пътеки, които на всичко от горната страна са недофинансирани, кажете какви финансови резултати се чакат от комерсиално сдружение? Статутът на болничното заведение незабавно би трябвало да се промени в незабавен порядък. Ние сме комерсиално сдружение, което още като се хване пациентът за дръжката на вратата на “Пирогов ”, към този момент сме на загуба. Отношението към лечебни заведения като “Пирогов ” би трябвало да се промени в незабавен порядък, тъй като другояче страдаме всички ние.
Спас Спасков, началник на “Пирогов ” от 2000 до 2008 година: На високо партийно ниво си раздават плесници


“Пирогов ” сега е жертва на егото на политиците, които се пробват да потвърдят следното: Моята партия ще направи това, без да се интересува от твоята партия. И в действителност на високо партийно ниво си раздават плесници, а шамарите попадат на по-ниското ниво. Това е чисто политически спор. Решили са, че лечебните заведения са комфортно място, с цел да не се разшумяват другите неща, по които участниците във властта сега също имат разногласия.

Почти всички държавни лечебни заведения имат задължения и в случай че някой желае да поправи това, би трябвало да види за какво се случва. Очевидно е, че казусът е общ. Ако се върнат обратно във времето ще открият, че подобен проблем е съществувал. Така е било и при предходния министър, и при министъра преди него, и при още по-предишния. Следователно нещо в самата система не е наред и там би трябвало да се търси повода, а не в хората. Но никой не потегля да поправя системата, а уволняват шефове. А идващият, който идва още първоначално е жертван на същата орис, тъй като не е поправена грешката в общата организация.
Проф. доктор Николай Габровски, шеф на клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ “Пирогов ”: „ Пирогов “ работи твърде добре, само че е под непрекъснат политически напън


Не знам кой осведоми и подвежда министър Хинков, само че последното, което може да се каже за “Пирогов ” е, че е западаща болница. Толкова доста се разви софтуерно, кадрово, в това число и с доста младежи, като материална база и научно “Пирогов ”, че това е по-скоро максимумът за една държавна конструкция. Особено поради непрекъснатите административни промени и политически напън.

Всъщност, главният проблем на “Пирогов ” май е, че работи прекомерно добре!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР