Правен тормоз срещу медии и отделни журналисти, заплахи за съдебни

...
Правен тормоз срещу медии и отделни журналисти, заплахи за съдебни
Коментари Харесай

Главният прокурор тормози критични медии, заяви полското "Общество на журналистите"

Правен тормоз против медии и обособени публицисти, закани за правосъдни каузи и разпити – по този начин властта в Полша притиска критиците си, предизвести " Обществото на публицистите " в отворено писмо.

" Властите употребяват всички правни средства на свое разположение, с цел да оборят медийната рецензия, която е право, обезпечено от закона ", гласи писмото. " Показателно е, че държавните институции и хората на публични длъжности не влизат в дискусия с сериозните медии и създателите на сериозни публикации. Най-често не дават отговор на въпросите на пресата. Не употребяват и обезпечените си от закона средства за поправяне на неверна информация, оставяйки съда да оцени истинността на дадена обява. Вместо да изискат медията да разгласява корекции, те протягат ръка към гражданското право и заплашват публицисти с каузи за големи суми. Тези закани целят да доведат до автоцензура ".

Организацията е член на Международната федерация на публицистите – най-голямото обединяване на работещи в медиите, в което вземат участие над 600 000 души в повее от 134 страни. Сред създателите ѝ са Северин Блумщайн, Яцек Заковски и Тереза Торанска.

Главният прокурор и контролът над съдилищата

" Фактът, че Збигнем Зиобро, който заема постовете по едно и също време на министър на правораздаването и на основен прокурор, е забъркан в каузи към публицисти, е изключително обезпокоителен. Това демонстрира, че държавна институция бива употребена, с цел да пази ползите на ръководещата коалиция ", продължава писмото.

Националната прокуратура е поискала от двама публицисти персонално опрощение и да внесат по 60 000 злоти (около 15 000 евро) във фондация, учредена от прокурори, поради вреди, нанесени на институцията. Става въпрос за Войчек Чухновски от " Газета Виборча " и Ева Иванова, която до неотдавна е работила за уеб страницата Polkamowi.pl.

Чухновски е направил грешката да разяснява, че проектозакон за промяна на правосъдната система ще даде на основния прокурор надзор над съдилищата, давайки образци с каузи, по които са работили сегашният министър на правораздаването Збигнев Зиобро и националния прокурор Богдан Швечковски.

Фотогалерия: Поляците против подчиняването на правосъдната система >

Ева Иванова е разгласила заплатите на основния прокурор и на мениджмънта на администрацията му и е задала въпроса дали прокурорите, работещи на цялостен ден в този офис, не получават спомагателни заплати, които би трябвало да са заделени за чиновниците с краткотрайни контракти и дали това не е корист със системата. Редакторите на уеб страницата са премахнали текста на Иванова. Вестникът на Чухновски е застанал зад него, също така е съобщил за протичащото се с Иванова и е отказал да отстрани публикацията макар натиска на прокуратурата.

" Когато се оказа, че опитите за заплашване на публицистите с цивилен каузи не са дали резултат, управляващите се обърнаха към престъпното право. Журналисти бяха викани за разпити, правени бяха опити да бъдат сплашени посредством отчети до прокуратурата и против тях бяха стартирани наказателни каузи ", написа в писмото.

Чухновски бе застрашен с дело и от Юлио Пржилебска, ръководител на Конституционния съд. Причината – негова публикация в " Газета виборча ", в която той написа, че има учредения да подозира, че тя и заместникът ѝ Мариуш Мушчински работят в интерес на тайните служби и са назначени в институцията, с цел да пазят интереса на управляващите. Нито един от двамата не е дал отговор на въпроси, заложени от журналиста, не е имало отговор и от други институции, търсени за коментар по тематиката.

Министърът на защитата и тайните служби

Министърът на защитата Антони Мачиеревич е подал сигнал във военната секция на националната прокуратура поради книгата " Тайните на Мачиеревич ", написана от журналиста Томаш Пиятек. Пиятек, който също написа за " Газета виборча " и бе разгласен за " Журналист на годината " през 2017 година от " Репортери без граници ", е упрекнат от министъра, че работи срещу държавна институция, че " употребява принуждение и закани ", с цел да попречи на министъра да си прави отговорностите, и че " наскърбява и уронва престижа " на ведомството. Тези обвинявания могат да доведат до три години затвор.

В книгата си Пиятек проучва отдавшната професионална връзка сред Мачиеревич и някогашен сътрудник на комунистическите секрети служби, както и полски и непознати поддръжници на съветския президент Владимир Путин, разисква и връзките на Мачиеревич с мафиотски организации, произхождащи от тайните служби на Съюз на съветските социалистически републики.

Банката и възобновеното следствие

Наскоро в прокуратурата са били привикани публицисти, които през 2013 година и 2014 година, са писали, че Комисията за финансов контрол е направила одит с унищожителни заключения на Кооперативна спестовна банка (SKOK). Тогава банката е била ръководена от Гжефош Биерецки – обвързван с ръководещата партия " Право и правдивост " финансист, който в този момент е сенатор. Когато резултатите от одита са били оповестени, банката съобщи, че е обект на клюки. През 2015 година прокуратурата разгласи, че няма учредения за покачване на обвинявания, само че през 2017 година следствието бе отворено отначало.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР