Правата на подсъдимия руснак Герман Костин, който на почти всяко

...
Правата на подсъдимия руснак Герман Костин, който на почти всяко
Коментари Харесай

Битка за надмощие между съдии може да опорочи дело за убийство на дете, открито в куфар край Пасарел

Правата на подсъдимия руснак Герман Костин, който на съвсем всяко съвещание крещеше на градския арбитър Атанас Н. Атанасов “п**ераст ” и “изрод ”, са нарушени, открива Софийският апелативен съд

Всеки, който прочете решението на Софийския апелативен съд (САС), който анулира доживотната присъда без подмяна на руснака Герман Костин, може да си намерения, че това е съдийска война. Чужденецът е наказан за убийството на 5-годишния Никита Плотников, чийто мъртвец бе открит през 2015 година край с. Пасарел.

Решението е на състав на САС с ръководител и докладчик по делото Калин Калпакчиев и членове Виолета Магдалинчева и Атанас С. Атанасов. Тримата връщат делото за ново разглеждане на Софийския градски съд. Причината - главните права на Костин в процеса били пренебрегнати по виновност на арбитър Атанас Н. Атанасов. Актът е аргументиран с куп разпореждания на Европейската спогодба за правата на индивида и решения на Съда в Страсбург. Фактите по най-зловещото ликвидиране на дете през последните години САС въобще не е коментирал.

“Съдебните съвещания по делото пред градския съд са се трансформирали в сцена за превъзходство сред състава на съда и неговия ръководител, от една страна, и подсъдимия и неговия бранител, от друга. Създадена е обща

визия за

ожесточаване и

преднамерена

борба,

при което съдът е показал предрешение към подсъдимия ”. Така се аргументират Калпакчиев и сътрудниците му.

Апелативният съд твърди, че арбитър Атанас Н. Атанасов отказвал доста пъти писмен превод на документи по делото. “А в съвещание, на което Костин не участвал, градският съд си разрешил да постанови определение, в което записал, че руснакът владее документално и говоримо български език ”, разяснява САС. И обобщава, че това е жестоко потъпкване на правото на писмен превод.

“С изключение на частта от правосъдните протоколи, в които се е разглеждало настояването на Костин за изменение на мярката му за неотклонение, нито един документ от делото не е възложен на подсъдимия в превод на съветски език макар десетките претенции от негова страна ”, написа в решението на апелативния съд.

Въпреки това магистратите не отстраняват това нарушаване и връщат делото за ново разглеждане,

въпреки че сами

пишат, че

нарушаването за

превода е

отстранимо

Апелативният съд въпреки всичко приема, че правото на вербален превод по време съвещанията на Костин било обезпечено.

Подчертава обаче, че преводачът не можел да чува добре, защото

арбитър Атанас Н.

Атанасов водел

съвещанията с

бързо движение

САС открива, че за Костин нямало обективен развой и неутрален съд. Съдия Атанасов ограничавал правото му и неговата отбрана да вземат участие в разпита на очевидците и движимостите лица. Без да излага претекстове, магистратът не допускал въпроси, прекратявал разпити, като не давал опция на страните да насочат питания, недоволстват Калпакчиев и другите 2-ма съдии.

Критиките към арбитър Атанасов не завършват с това. Колегите му установяват, че когато отстранявал Костин от залата поради неприятно държание, по-късно му чел протокол, без той да бъде подготвен.

“Между подсъдимия и ръководителя на правосъдния състав са се открили връзки на непоносимост, което се е отразило на цялостното протичане на правосъдните съвещания ”, написа в претекстовете си САС.

Магистратите обаче не дават доста конкретика. За отбелязване е, че арбитър Атанасов в никакъв случай не увеличи звук в залата, когато на съвсем всяко съвещание Костин го наричаше “п**дераст ” и “изрод ”. Неведнъж подсъдимият е показвал пренебрежение към съда, поставяйки си слънчеви очила. След серия от предизвестия да съблюдава дисциплината, руснакът по този начин и не се подчиняваше на разпорежданията на съда. При сходни изключителни обстановки с изключение на с санкция съдът има право и да го в профил от залата.

Според апелативния съд друго доказателство за пристрастност на арбитър Атанасов е, че по време на цялото правосъдно разследване не била направена здравна експертиза на Костин поради многото му здравословни недоволства. Лекарите излезли със умозаключение едвам след прочитането на присъдата. По отношение на нея апелативният съд споделя, че са позволени “немислими основни процесуални нарушавания ” – движимостите лица били разпитани поотделно.

Освен това САС роптае, че градският съд трябвало да назначи експертиза с движимости лица, които не работят в Министерство на вътрешните работи болница. Причината -

Костин

възразявал, така

като не вярвал

на тамошните

медици и не се

явявал на

прегледи

Другите нарушавания, които САС акцентира, са на неприкосновеността на връзките сред обвиняем и бранител, Калпакчиев и сътрудниците му видели користолюбие и в приемането на случайни утежняващи обстоятелства за Костин, които даже прокуратурата не поддържала.

Делото пред Софийския градски съд завърши за три години. Убийството на 5-годишния Никита станало през февруари 2015 година Телцето му бе намерено дни по-късно в зелен куфар “Самсонайт ”. Според обвиняването Костин е удушил, а по-късно е вкарал трупчето в куфара и го изхвърлил в язовир “Искър ” край Кокаляне.

По забрадка, с която

беше увито

телцето,

проверяващите

откриха

ДНК материал,

който подхожда на този на Костин. През март 2015 година минувачи инцидентно се натъкнаха на тялото. Дни преди този момент край Приморско беше открита без глава и майката на Никита – Ана Леонтиева. Разследващите допускаха, че Костин е умъртвил и нея, само че доказателства не бяха събрани и той не е упрекнат.

Според прокуратурата претекстът за убийството на детето е обвързван със стотици хиляди евро, които Костин е получил от фамилията на жертвите. Той имал бизнес с недвижими парцели със брачна половинка на Леонтиева в Северен Кипър. Бащата на Никита се присъединил в няколко плана, които Костин му предложил. През 2014 година Ана Леонтиева решила да се разведе със брачна половинка си и Костин се тормозил, че тя може да има искания към вложенията. Жената почнала да го пита за покупко-продажбите с нейните парцели в Северен Кипър. Така той решил да извърши убийството.

От градския съд оповестиха, че след анулацията на присъдата делото е разпределено на нов състав с ръководител Александра Йорданова.

През януари “24 часа ” писа, че Костин и килърът Николай Русинов - Чеци, удушил 28-годишната Яна Кръстева в Борисовата градина, кроели проект за бягство от пандиза през 2018 година По данни на следствието това трябвало да стане по време на ескорт, когато правосъдни охранители карат Костин и Чеци с бус по делата им към другите съдилища.

Задачата на руснака била да обезпечи оръжие за нападението на защитата в колата.

Информацията обаче била засечена от управлението на Софийския затвор и то осуетило проектите, като подхванало крути ограничения против тях. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР