Правата на македонските българи са ключов елемент от Копенхагенските критерии

...
Правата на македонските българи са ключов елемент от Копенхагенските критерии
Коментари Харесай

Вижте пълния текст на изявлението на президента Румен Радев след КСНС за Северна Македония

Правата на македонските българи са основен детайл от Копенхагенските критерии за участие в Европейския съюз, не могат да бъдат предмет на договаряния и тяхната отбрана е категорично посочена в Декларацията на Народното събрание от 2019 година Това съобщи президентът Румен Радев след съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност на тематика: „ Интегриране на Западните Балкани в Европейски Съюз. Роля на Република България в разширението на Европейски Съюз и в Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания “.

Ето и цялостния текст на изказването на президента:

Уважаеми представители на медиите,

Уважаеми дами и господа,

Ще ви срещна със мнение и оферти на Консултативния съвет за национална сигурност на тематика: „ Интегриране на Западните Балкани в Европейски Съюз. Роля на Република България в разширението на Европейски Съюз и в Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания “.

Консултативният съвет за национална сигурност разиска вероятностите за консолидираното на Западните Балкани в Европейския съюз, което е стратегически интерес на България, съвпадащ с ползите на нашите сътрудници и съдружници от Европейския съюз и НАТО.

Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на Република Северна Македония, който е в застой. Констатирано беше, че в продължение на четири години след подписването на контракта от 2017 година, страната-кандидат не направи нужното за неговото осъществяване, както и не дава гаранции за осъществяване на поетите задължения. В резултат на извършената през септември 2019 година консултативна среща при Президента на Републиката, с присъединяване на представители от изпълнителната и законодателната власт, бе призната „ Рамкова позиция по отношение на разширението на Европейския съюз и процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Република Албания “ от Министерски съвет, подкрепена с декларация на 44-ото Народно заседание. Посочените документи са основа за политиката във връзка с разширението на Европейския съюз с Република Северна Македония и Република Албания и обусловиха поредно отстоявания отвод на България да утвърди началото на договарянията за участие на Република Северна Македония.
Десислава Атанасова: Участниците в КСНС имат консенсус по всички въпроси
Участниците в КСНС имат консенсус по всички въпроси свързани с позицията на България по присъединение на районен съд Македония в Европейски Съюз. Това съобщи...
Прочети повече
Преди 30 година, на 15.01.1992 година, тази седмица ще отбележим тази дата, България първа в света призна днешна Република Северна Македония като новосъздадена самостоятелна страна. България в никакъв случай не е отричала и не отхвърля правото на жителите на Република Северна Македония да се самоопределят на база на лично съзнание, както и да употребяват своите езици, съгласно конституцията на своята страна. В същото време България държи на цялостното пълноправие на македонските българи с останалите елементи от нации на Република Северна Македония, категорично изписани в тяхната конституция. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български жители – а с това и жители на Европейски Съюз, напоследък ескалира в открити обществени офанзиви против жители, заявили българския си генезис.

Правата на македонските българи са основен детайл от Копенхагенските критерии за участие в Европейския съюз, не могат да бъдат предмет на договаряния и тяхната отбрана е категорично посочена в Декларацията на Народното събрание от 2019 година

Участниците в Консултативния съвет се сплотиха към мнението, че са нужни всеобхватни, целенасочени и ресурсно обезпечени дейности, за възобновяване на доверието и активизиране на двустранното съдействие във всички области от съвместен интерес. От изключително значение са плановете, осигуряващи транспортна, инфраструктурна, цифрова и енергийна съгласуваност, с акцент на кулоар № 8. Това от своя страна ще способства за превъзмогване на застоя в връзките сред двете страни, ще даде подтик за ускорение на преговорния развой и за устойчивото развиване и разцвет на района.

Членовете на Консултативния съвет означиха и постигнатото досега в преговорния развой. В някои сфери на двустранните връзки се обрисува опция за реализиране на единодушие. Решаването на отворените политически въпроси ще форсира доста напредъка във всички останали области.

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност препотвърдиха позицията на България по отношение на готовността на Република Албания за започване на преговорния развой за участие в Европейския съюз.
Христо Иванов след КСНС: Новината е, че няма вест
" Имаше много откровена полемика. Беше един много потребен съвещателен съвет. Новината е, че няма вест ". Това сподели на излизане от...
Прочети повече
Въз основа на извършените разисквания, Консултативният съвет за национална сигурност одобри следните оферти към изпълнителната и законодателната власт:

1. При осъществяване на външната политика на страната, Министерският съвет да извършва националната позиция на България, като съблюдава условията, произлизащи от Договора от 2017 година, Рамковата позиция от 2019 година и Декларацията на 44-то Народно заседание.

2. Даването на единодушие за започване на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз да не се обвързва със периоди, а с реализиране на действителни резултати, в това число и, държа да подчертая, във връзка с правата на македонските българи.

3. Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на осъществяването на Договора от 2017 година в преговорния развой за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз.

4. Изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение проект за деяние с ограничения за реализиране на осезателен прогрес във всички области на двустранните връзки с Република Северна Македония.
Грозна антибългарска провокация преди началото на КСНС
Неизвестен мъж разпръсна позиви с антибългарска устременост пред Президентството, броени часове преди започването на Консултативния съве...
Прочети повече
5. Изпълнителната власт да предложи на сътрудниците в Република Северна Македония основаването на взаимни работни групи по области, в сходство с Договора за другарство, добросъседство и съдействие, за активизиране на двустранните връзки.

6. Изпълнителната власт да предприеме ограничения за ускорение построяването на Коридор № 8, взаимно с Република Северна Македония и Република Албания като обединен план в неговата целокупност – автомагистрала, ж.п. линия, енергийна и цифрова съгласуваност.

7. Народното събрание да предложи на законодателния орган на Република Северна Македония основаването на структуриран разговор сред парламентарни комисии и групи за другарство, който да ускори доверието и да подкрепя цялостния развой.

Искам да благодаря на всички участници в Консултативния съвет за дейната работа през днешния ден и за постигнатия консенсус, тъй като в това, което ни следва като продължение на преговорния развой, е от изключителна значимост българските държавници и политици да имат единение в своите визии и дейности.

Благодаря ви за вниманието!

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР