Правата на етническите българи в Украйна няма да бъдат засегнати

...
Правата на етническите българи в Украйна няма да бъдат засегнати
Коментари Харесай

Украинският посланик: Военното положение не носи риск за българите в Украйна


Правата на етническите българи в Украйна няма да бъдат наранени от военното състояние в 10 области в страната. Това съобщи пред Българска национална телевизия украинският дипломат Виталий Москаленко. Във връзка с военното състояние външното ни министерство посъветва българските жители в Украйна да заобикалят тези региони, а при нужда да се свържат с посолството ни в Киев и консулството ни в Одеса. По мотив конфликта в Черно море сред украински и съветски кораби, украинският дипломат отбрани позицията на Киев, че става въпрос за съветска провокация и експанзия. Руският дипломат в България Анатолий Макаров от своя страна също разяснява случая - като украинска провокация и изрази скептицизъм във връзка скорошното възстановяване на връзките сред Москва и Киев. Около 190 000 етнически българи живеят в областите в Украйна, които от през днешния ден са във военно състояние. Най-много са българите в Одеска, Запорожка област, в Таврия. Според Виталий Москаленко, дипломат на Украйна у нас, военното състояние няма да се отрази на правата и живота им. " Няма да има апели за готовност. Тя ще бъде оповестена единствено при положение, в случай че съветските войски продължат със своите нападателни дейности да водят война с Украйна или да нахлуват на територията на Украйна ", съобщи пред националната телевизия посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко. Думата експанзия не се приема от съветския дипломат Анатолий Макаров, който упорства, че случаят с украинските и съветски кораби в Черно море, е украинска провокация. Посланикът отхвърля Русия да се готви за война. Той сподели карти, които съгласно Киев потвърждават, че случаят е станал в неутрални води преди Керченския проток. нещо, което Русия отхвърля. Украйна от своя страна твърди, че Русия целеустремено препятства морския трафик към пристанищата на Азовско море. С подред Москаленко от април насам Русия е спряла или забавила 200 украински кораба, което въздейства зле на украинската стопанска система в района. Правата на етническите българи в Украйна няма да бъдат наранени от военното състояние в 10 области в страната. Това съобщи пред Българска национална телевизия украинският дипломат Виталий Москаленко.
Във връзка с военното състояние външното ни министерство посъветва българските жители в Украйна да заобикалят тези региони, а при нужда да се свържат с посолството ни в Киев и консулството ни в Одеса. По мотив конфликта в Черно море сред украински и съветски кораби, украинският дипломат отбрани позицията на Киев, че става въпрос за съветска провокация и експанзия. Руският дипломат в България Анатолий Макаров от своя страна също разяснява случая - като украинска провокация и изрази скептицизъм във връзка скорошното възстановяване на връзките сред Москва и Киев.
Около 190 000 етнически българи живеят в областите в Украйна, които от през днешния ден са във военно състояние. Най-много са българите в Одеска, Запорожка област, в Таврия. Според Виталий Москаленко, дипломат на Украйна у нас, военното състояние няма да се отрази на правата и живота им.
" Няма да има апели за готовност. Тя ще бъде оповестена единствено при положение, в случай че съветските войски продължат със своите нападателни дейности да водят война с Украйна или да нахлуват на територията на Украйна ", съобщи пред националната телевизия посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко.
Думата експанзия не се приема от съветския дипломат Анатолий Макаров, който упорства, че случаят с украинските и съветски кораби в Черно море, е украинска провокация. Посланикът отхвърля Русия да се готви за война. Той сподели карти, които съгласно Киев потвърждават, че случаят е станал в неутрални води преди Керченския проток. нещо, което Русия отхвърля. Украйна от своя страна твърди, че Русия целеустремено препятства морския трафик към пристанищата на Азовско море. С подред Москаленко от април насам Русия е спряла или забавила 200 украински кораба, което въздейства зле на украинската стопанска система в района.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР