Права на детето са човешките права на децата, с подчертано

...
Права на детето са човешките права на децата, с подчертано
Коментари Харесай

Общата асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето

Права на детето са човешките права на децата, с очебийно внимание към правата на специфична протекция и грижа, обезпечавани на младите, в това число правото на другарство с двамата биологични родители, на човешка еднаквост, както и правото на главните потребности като храна, платено от страната обучение, опазване на здравето и наказателното право, уместно за възрастта и развиването на детето. Интерпретациите на правата на децата варират от позволяване за децата на способността за самостоятелни дейности до използване на законова и държавна грижа за освобождение на децата от физически, умствени и прочувствени злоупотреби.
Терминът „ дете “ не се отнася безусловно до малолетен и може да включва също и пълнолетни самостоятелни деца. В интернационалното право няма дефиниции за други термини, употребявани за деца, като юноши, младежи, младежи.
Исторически дефиниции
Консенсусът по отношение на определянето на правата на децата става по-ясен през последните петдесет години [5]. Публикация от 1973 на Хилъри Клинтън (тогава адвокат) декларира, че правата на децата са " девиз, който се нуждае от определение ".
Движение
Публикация от 1796 на Томас Спенс озаглавена " Правата на малолетните " е измежду най-ранните отстоявания на правата на децата на британски език. През 18 век деятелите за човешки права на децата се провеждат за правата на бездомните деца и държавното обучение. През 1927 обява " Правото на ценене на детето " от Януш Корчак ускорява литературата към това поле, а през днешния ден десетки интернационалните организации работят по целия свят за поощряване на правата на децата.
В България
По смисъла на Закона за протекция на детето в България, " дете е всяко физическо лице до навършването на 18 години. “
Международно право
Конвенция на Организация на обединените нации за правата на детето. Според Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето, дете е всяко лице на възраст под 18 години, в случай че съгласно закона, използван във връзка с детето, то не навършва пълноправие на по-ранна възраст. (Конвенция на Организация на обединените нации за правата на детето, 1989, чл.1)
Международна организация на труда
Детски труд. Конвенция № 182 по отношение на възбраната и незабавни дейности за ликвидирането на най-тежките форми на детския труд дава следното определение на израза " най-тежките форми на детския труд ":
всички форми на иго или практики, сходни на иго, такива като търговия и трафик на деца, робство поради задължения и робство въобще, както и принудителен или насилствен труд, в това число принудително или наложително набиране на деца за потреблението им във военни конфликти;
потреблението, доставянето или предлагането на деца за проституция, за произвеждане на порнография или нецензурен изяви;
потреблението, доставянето или предлагането на деца за противозаконни действия, в частност за произвеждане и трафик на опиати, избрани в съответните интернационалните договори;
работа, която по своето естество или при събитията, при които се упражнява, е допустимо да повреди здравето, сигурността и морала на децата.
Препоръки на Съвета на Европа
Престъпления против детето. Детска порнография. Препоръка (2001)16 на Съвета на Европа дава следното определение на детска порнография:
произвеждане на детска порнография за разпространение;
предложение и позволяване на достъп до детска порнография;
разпространение или предаване на детска порнография;
доставяне с детска порнография за персонални цели или за задачите на други лица;
владение на детска порнография.
Детска проституция. Препоръка (2001)16 на Съвета на Европа.
Препоръка (2001)16 на Съвета на Европа дава следното определение на детска проституция:
Понятието детска проституция значи предложение, придобиване, даване, доставяне или потребление на дете за полови дейности против заплащане или друго заплащане
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР