Пратеникът на ООН за Близкия изток Николай Младенов осъди днес

...
Пратеникът на ООН за Близкия изток Николай Младенов осъди днес
Коментари Харесай

Николай Младенов заклейми призив на ръководител от Хамас към палестинците по света да убиват евреи

Пратеникът на Организация на обединените нации за Близкия изток Николай Младенов осъди през днешния ден апела на върховен представител на придвижването "Хамас " към палестинците по света да убиват евреи, съобщи ДПА.

Членът на политическото бюро на "Хамас " Фатхи Хамад се обърна в петък към палестинците в чужбина с думите: "Евреи има на всички места и ние сме длъжни да атакуваме всеки евреин по света, тъй че да го убием, в случай че даде Бог ".

"Един нож коства 5 шекела (1,4 долара). Толкова коства гърлото на един евреин ", съобщи Хамад в изявление на антиизраелски митинг "Поход на завръщането " на границата на линията Газа в петък.

Младенов, специфичен координатор за близкоизточния кротичък развой, порица изявлението: "Опасно, непоносимо и подстрекателско изказване! То би трябвало да бъде наказано изрично от ВСИЧКИ. Към сходна реторика не може да има състрадание. Изобщо! ", написа той в Туитър.

Пред стачкуващите в Газа Хамад сподели, че са открити нови заводи за пояси с експлозиви и всеки протестиращ може да вземе един и да прекоси границата с Израел, с цел да убива евреи.

Ахмед Юсеф, един от висшите водачи на "Хамас ", изпрати до Хамад писмо, в което подлага на критика подбора му на думи.

Разбирам гнева ви към закононарушенията на израелската окупация против народа ни, само че езикът на поясите с експлозиви не е език на политиците, а приказките за ликвидиране на евреи оскверняват религията и морала, и са в прорез със декларираното в политическите документи на "Хамас ", означи той.

Самото ислямистко придвижване се дистанцира от Хамад. В изказване през днешния ден то уточни, че изявленията на члена на политическото бюро не съставляват формалната позиция на "Хамас ", отбелязва Асошиейтед прес. В текста се акцентира, че думите на Хамад опонират на променения правилник на придвижването, в който спорът е стеснен до израелската окупация, а "не е с евреите или тяхната вяра ".

Оригиналният правилник на "Хамас " от 1988 година призоваваше за "борба против евреите ". През 2017 година обаче придвижването одобри нова версия, в която не се загатва еврейския народ, а се споделя, че битката е против Израел.
Над 50 палестинци пострадаха при конфликти по време на митингите по северната граница на Газа в петък. Повече от половината бяха ранени от бойни боеприпаси, употребявани от израелските бойци.

A dangerous, repugnant and inciteful statement! It must to be clearly condemned by ALL. There can be no complacency with such rhetoric. Ever! #UN #NeverAgain https://t.co/kX4kJRPETT
— Nickolay E. MLADENOV (@nmladenov) 15 юли 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР