Пръстените на Сатурн са много по-млади, отколкото се смяташе досега,

...
Пръстените на Сатурн са много по-млади, отколкото се смяташе досега,
Коментари Харесай

Пръстените на Сатурн са много по-млади, отколкото се смяташе досега

Пръстените на Сатурн са доста по-млади, в сравнение с се смяташе до момента, демонстрира анализът на данните от взаимната американско-европейска галактическа сонда Касини . Те са на не повече от 100 млн. години и са се формирали по времето, когато Земята е била населявана от динозаврите , се споделя в отчет, оповестен в списание Science.
 

„ Предишните изследвания не бяха толкоз безапелационни, само че в този момент имаме тъкмо премерване, което ни разрешава да определим възрастта на пръстените доста тъкмо “, съобщи Лучано Иес от университета Сапиенза в Рим, Италия, който е работил по плана за сондата Касини.
 
 БГНЕС
 

До този миг научната общественост беше разграничена по въпроса за възрастта на пръстените на Сатурн . Част от астрономите смятаха, че те са се формирали дружно с планетата преди към 4,5 милиарда години. Други обаче твърдяха,че са надалеч по-млад феномен, който се е появил откакто някоя от луните на колоса се е сблъскала с комета.
 

 
 БГНЕС, архив-->

Сондата Касини изпрати последните си данни през 2017 година, малко преди да се самоунищожи в атмосферата на колоса . Преди това обаче, е съумяла да премери пръстените. Така се оказва, че масата им е 20 пъти по-малка, в сравнение с се смяташе до момента - или към 2/5 от масата на Мимас - луната на Сатурн, която наподобява на Мъртвата звезда от сагата „ Междузвездни войни “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР