Прасковите са не само онзи сладък и сочен плод, който

...
Прасковите са не само онзи сладък и сочен плод, който
Коментари Харесай

Летни десерти с праскови: Който ги е опитал, не може цял живот да забрави вкуса им

Прасковите са освен оня сладостен и апетитен плод, който обожаваме да ядем през лятото, а и източник на доста потребни субстанции. Прасковата ненапразно се е смятала за възвишен плод в Китай. Тя съдържа скъпи органични киселини – ябълчена, винена, лимонена, както и минералите – калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен и магнезий. Богата на витамин С, витамини от група В, в това число и фолиева киселина, витамин Е, К и етерични масла. И при термична обработка не губи цената си.
Бърза торта с маскарпоне
ПРОДУКТИ: 3 пакета бишкоти, 500 г маскарпоне, 2 буркана компот от праскови, 400 г заквасена сметана, 1-2 с. л. пудра захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маскарпонето се разрушава с миксер дружно със заквасената сметана и пудрата захар.

Бишкотите се потапят в сока от компота и се подреждат в кръг за торта. Върху тях се подреждат нарязаните на кръгчета праскови и се заливат с 1/2 от крема с маскарпоне. Същата процедура се повтаря и с втория слой – напоени бишкоти – нарязани праскови и крем с маскарпоне. Накрая се украсява с останалите праскови, нарязани на полумесеци. Готовата торта се оставя да престои в ледник най-малко 4-5 часа.
Млечен меланж
ПРОДУКТИ: 600 г цедено кисело мляко, 400 г заквасена сметана, 200 г елементарни бисквити, 160 г пудра захар, 6 с. л. мед, 3 праскови, 1 ч. л. желатин, 1 ванилия, 6 листенца мента.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бисквитите се натрошават и се смесват с меда. Млякото и сметаната се разрушават с телена бъркалка дружно с пудрата захар и ванилията. Прасковите се нарязват на кубчета.
Желатинът се накисва в малко студена вода и когато набъбне, се разтопява в микровълнова фурна. На дъното на чаши се поставя от бисквитите, от горната страна благодарение на пош се разпределя млечният крем. Следват праскови, още веднъж бисквити, още веднъж крем, праскови. Плодовете се намазват с желатина. Украсява се с листо мента. Десертът се охлажда за 30 минути в ледник и се сервира.

Печени със сладолед
ПРОДУКТИ: 6 праскови, 1 пакетче ванилова захар, 4 с. л. мед, 2 с. л. мрачен ром, 400 г ванилов сладолед. За трохите: 150 г брашно, 80 г краве масло, 60 г печени солени бадеми, 50 г захар. За соса: 200 г малини, 50 г захар, кората от 1 портокал.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Прасковите се разполовяват, почистват се от костилките и се подреждат с отвора нагоре в застлана с пергаментова хартия тава. Поливат се с меда, разбъркан с ваниловата захар и рома, и се пекат към 30 минути в загрята на 200 градуса фурна. Бадемите се смилат немного тънко и се смесват с брашното, захарта и разтопеното масло. Сместа се претрива с пръсти, до момента в който се получат трохи, и се разпределя на тъничък слой в дълбока тава.

Трохите се пекат към 10 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, като от време на време се разбъркват, след което се оставят да се охладят. Сосът се подготвя, като малините се пасират дружно с настърганата портокалова кора и захарта и се прецеждат. Във всяка праскова се поставя по една топка ванилов сладолед, поръсват се с трохите и се сервират със соса.
Обърнат сладкиш
ПРОДУКТИ: 1 кг праскови, 200 г захар, 125 г краве масло, 100 г сурови бадеми, 7 точени кори, захар. За соса: 250 г цедено кисело мляко, 2 с. л. мед, 2 с. л. мрачен ром, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Прасковите се измиват и се нарязват на лодки. В тенджера се сипват захарта и 50 г от маслото и се оставя да се карамелизират на котлона. Съдът (трябва да е подобаващ и за печене във фурна) се смъква от огъня и в соса се подреждат плодовете. Поръсват се с натрошените бадеми. Корите се изрязват в кръг, малко по-голям от капака на тенджерата. Останалото масло се разтопява и с него се намазват корите, една по една, и се поръсват със захар. Подреждат се една върху друга. Корите се слагат върху карамелизираните праскови, като краищата добре се натискат около плодовете. Пече се 35 минути в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. После се охлажда за 5 и се обръща. Млякото се смесва с меда, рома и ванилията и се разбърква добре. Десертът се гарнира със соса.
Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР