Прасковите са един от най-желаните и предпочитани летни плодове. Сочни,

...
Прасковите са един от най-желаните и предпочитани летни плодове. Сочни,
Коментари Харесай

Сочни праскови вдигат имунитета преди зимата

Прасковите са един от най-желаните и желани летни плодове. Сочни, красиви с невероятни слънчеви багри и с достолепие са театралничили за не един натюрморт. Те са вкусни и са били на трапезата на не един цар. Смята се, че родината на прасковата е Китай, където тя е била почитана и обожествявана. В Поднебесната империя е символизирала здраве и величие, по тази причина богът на дълголетието Шоусин постоянно е бил изобразяван с праскова в ръка. Вярвало се е, че редовната  <210> консумация води до величие.

Ценните свойства на плода се дефинират от натрупването на витаминно-минералния комплекс. Прасковите имат доста витамин С, мощен антиоксидант ретинол, витамин К, както и токоферол - витамин на младостта.

Съставът съдържа никотинова киселина, която оказва помощ за вярното кръвообращение и окислително-възстановителните процеси. Ето още няколко изгоди от потреблението им:

Укрепват имунната система и оказват помощ при настинки

Антиоксидантите в прасковите като витамин С и цинк са нужни за естественото действие на имунната система. Както цинкът, по този начин и витамин С способстват за синтеза на колаген и в следствие за заздравяването на раните. Цинкът и витамин С също имат антиоксидантни свойства, които могат да оказват помощ в битката с инфекциите. Прасковите са изключително скъпи при настинки. Бактерицидните свойства оказват помощ за бързо справяне с вирусите. Прасковата укрепва защитната мембрана, отстранява признаците на дефицит на витамини.

Отвара взема решение казуса със запека

Плодът съдържа разтворима целулоза, която усъвършенства храносмилането, чревната перисталтика и потиска процесите на изгниване в храносмилателния тракт. Прасковите ускоряват секреторната функционалност на храносмилателните жлези, улесняват смилането на по-тежките храни, предотвратяват гаденето и повръщането. За хората, които страдат от  намалена киселинност на стомашния сок и при запек, националната медицина предлага 50 мл прясно изцеден сок от праскови да се пие на гладно. Отварата от прасковени листа работи също срещу запек, защото има слабителни свойства.

Гонят депресията и напрежението

Прасковата изобилства на витамини от групата В, които обезвреждат напрежението и усъвършенстват съня. Плодът има свойството да цери тъгата и депресията. Това се дължи на възбуждащото деяние на прасковата. По тази причина тя е наричана от французите „ балсам на любовта ” и „ гръдта на Венера ”. Освен че е афродизиак, с помощта на магнезия плодът контролира прочувственото равновесие, тонизира, смъква равнищата на  стрес и подвига настроението.

Спират разпространяването на рака на гърдата

Яденето на три праскови дневно може да помогне на дамите да преборят рака на гърдата, демонстрира научно проучване. Това открили американски учени, които тествали теорията си върху мишки. След разбора на експертите, с цел да работи по този начин добре при хората, би трябвало да се поемат по 2,58 праскови дневно. 

Прасковите се предлагат и при разнообразни болести като подагра, ревматизъм, бъбречни болести, както и сърдечносъдови болести, болести на черния дроб и бъбреците.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР