Прасковата произхожда от Китай. Там тя е била почитана като

...
Прасковата произхожда от Китай. Там тя е била почитана като
Коментари Харесай

ПРАСКОВАТА –„РАЙСКИ ПЛОД“ СПОРЕД ДРЕВНИТЕ КИТАЙЦИ

Прасковата произлиза от Китай. Там тя е била почитана като божествен плод, който символизира здравето и безсмъртието . Ненапразно богът на дълголетието Шоусин е бил изобразяван с праскова в ръка. В Европа сочният плод се появява през първи век, преминавайки през земите на Иран, Ирак и Мала Азия. На Стария континент прасковата на първо време става известна във Франция и Италия, където става знак на дълголетието и фамилното благополучие.

През Средновековието някои лекари са считали, че прасковите са отровни и употребявали единствено листата им, които се оказва, че имат лечебни свойства.До 1616 година познатата праскова е единствено мъхеста, само че фенове градинари основават нов вид „ гола “ праскова, наречена „ Нектарина “.

С КАКВО Е ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ВКУСЕН, АРОМАТЕН, СЛЪНЧЕВ ПЛОД?

Специалистите настояват, че една праскова дневно може да обезпечи нужния за организма Витамин C. Любопитното е, че и костилките на този плод са потребни. Ядките съдържат горчиво бадемово масло, витамин В 17 и огромно количество етерични масла, които намират приложение в медицината и козметиката.

Пресните праскови усъвършенстват функционалността на червата, подтикват жлъчката, позитивно влияят и върху черния дроб. Високото наличие на калий оказва благотворно въздействие върху сърдечно-съдовата система, а диуретичният им резултат прави потреблението им в диети изключително желателна. Съдържанието на желязо благоприятства лекуването на анемии и покачва имунните сили на организма. Прасковите съдържат субстанции, които оказват помощ за задържане на влага в клетките, поддържат тена и резервират свежестта на кожата.

Още в древността екстрактът от ядките и кората на дървото се е употребявал срещу малария. Той оказва помощ при продължителен бронхит, грип, астма и други дихателни проблеми.

Много от скъпите субстанции в прасковата се резервират при консервиране, печене, сушене.

РЕЦЕПТА ЗА СМУТИ ОТ ПРАСКОВИ С МЛЯКО, МЕД И КАНЕЛА:

½ ч.ч. нискомаслено прясно мляко

½ ч.ч. нискомаслено кисело мляко

1 ч.ч. праскови, обелени и нарязани на кубчета

1 супена лъжица мед

¼ ч. лъжичка дестилат от ванилия

щипка канела

щипка надробен джинджифил

5-6 кубчета лед

Комбинирайте всички съставки в блендер и пасирайте!

Разсипете прасковеното смути в чаши и поднесете!

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР