Прасетата наддават бързо, а месото им е по-вкусно и здравословно

...
Прасетата наддават бързо, а месото им е по-вкусно и здравословно
Коментари Харесай

Пловдивски учени откриха добавка, известна като тайното оръжие на руснаците! С нея свинското става супер вкусно и здравословно

Прасетата наддават бързо, а месото им е по-вкусно и здравословно за хората, в случай че се хранят с фураж, обогатен с дестилат от сибирска лиственица и отработен цвят на маслодайна роза. До това изобретение стигнаха преподаватели от Университета по хранителни технологии в Пловдив, откакто организираха теоретичен опит с 5 групи прасета. В първата на животните е даван елементарен фураж. 
При останалите към него са били добавени биологично дейните съставки от двете растения в разнообразни концентрации. Установено е, че тежестта на пет свине, които получавали към храната си дестилат от сибирска лиственица, е с 9,5 кг повече спрямо това на животните, хранени с чист фураж. Същият резултат имало и с прибавянето на пресован розов цвят.
"Другите резултати са, че неприятният холестерол в месото на прасетата понижава с 13-14%, а цветът и ароматът му се резервират по-дълго време ", изяснява ръководителят на екипа проф. Стефан Драгоев, зам.-ректор на ВУЗ-а. По думите му сибирската лиственица е известна като "тайното оръжие " на руснаците през Втората международна война. Още тогава те разкрили, че човек може да изкара дълго време без храна, в случай че смуче кора от дървото, което е богато на високоенергийни съставки.
Маслодайната роза пък съдържа доста антиоксиданти. Според учените, в случай че отпадъкът при производството й се употребява като добавка към фуража на прасетата, ще има екологичен и стопански резултат. От 1500 кг розово масло у нас се получавали 75 т отработен цвят. В момента се изхвърлял, а бизнесът правел разноски за превозването му. Учените от пловдивския ВУЗ ще създадат и различен опит, при който към храната на агнета ще бъдат добавени дестилат от лиственица и изсъхнал розов цвят, съобщава  "24 часа ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР