Практиката показва, че без допълнителни усилия и дори натиск от

...
Практиката показва, че без допълнителни усилия и дори натиск от
Коментари Харесай

Чонка Ковачева: Децата сираци са особено уязвима група и трябва да ги защитим

" Практиката демонстрира, че без спомагателни старания и даже напън от страна на госпожа Манолова не се стига до внасяне и разглеждане на законопроекти, само че се надяваме законодателят да разбере, че това са в действителност нужни незабавни законодателни ограничения за децата, останали без единия или двамата си родители. " Това сподели в предаването " Преди всички " Чонка Ковачева, основен специалист при Омбудсмана по отношение на самодейността за възстановяване на приходите на децата сираци. Тя очерта някои от належащите законодателни промени, които да подкрепят тези деца:

" Единият от разновидностите, който предлагаме (той е различен на персоналната пенсия, защото предложихме да отпадне подоходният аршин за приемане на такава лична пенсия) - различно предлагаме да бъде уредено в Закона за фамилните помощи за деца приемането на месечни помощи за такива деца, които не получават нито наследствена, нито лична пенсия, и сме предложили техният размер да се дефинира годишно в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване. "
Ако посочената мярка се одобри съгласно Ковачева ще може да се извършва от идната година, само че в случай че се одобряват другите препоръчани промени, от институцията на омбудсмана се надяват  те да влязат в действие още през актуалната. По публични данни това считаме, че това са към 5 400 деца, които не получават нито наследствена, нито лична пенсия поради това, че са останали без родителска грижа, посочи Чонка Ковачева.

От институцията на омбудсмана чакат и смяна в Правилника за използване на Закона за протекция на детето, тъй че да се изравнят правата на децата в приемните фамилии с тези на децата, отглеждани от близки родственици:

" Тъй като сме открили, че е налице една неравнопоставеност в месечните помощи, които получават децата - според от това дали са настанени за развъждане при близки и родственици (най-често това са баба и дядо), или пък в приемно семейство. Правилникът планува, че когато децата са настанени при близки и родственици, те може да получават месечни помощи (тоест не е сигурно признато, че те ще получават такива), и също така приемането на помощите е според от приходите, които има член на фамилията. Докато когато децата са настанени при приемни фамилии, те си получават такива месечни помощи и те са разграничени според от възрастта на детето, т.е. регистрират се самостоятелните потребности на детето. Затова предлагаме да се изравни този метод - той да не зависи от приложената по отношение на детето мярка за протекция, а в противен случай - да се регистрират самостоятелните му потребности. "

Омбудсманът упорства и за смяна в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, която касае персоналната пенсия на децата сираци, тъй че да отпадне подоходният аршин, като за най-малко се одобри минималната работна заплата в страната. Промени би трябвало да има и в нормативната уредба за учебните стипендии, уточни още Ковачева.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР