Практиката на повечето световни компании да правят годишни доклади за

...
Практиката на повечето световни компании да правят годишни доклади за
Коментари Харесай

Задължения за устойчиво развитие застигнаха и българския бизнес

Практиката на множеството международни компании да вършат годишни отчети за стабилно развиване на бизнеса си, в които показват задачите си в региона на околната среда, обществената политика, битката с корупцията и зачитането на човешките права, от тази година става обвързване и за редица български частни и обществени сдружения. Засегнати са компании от енергийния бранш, банки, застрахователи, телекомуникационни и пенсионни компании, държавните железници и изобщо компании с личен състав над 500 души, с годишен оборот над 76 млн. лева или с балансова стойност на активите над 36 млн. лева

Повечето от тези сдружения са изправени пред предизвикването да би трябвало за първи път изготвят така наречен доклади с нефинансова информация и да ги предадат дружно с годишните си финансови доклади за 2017 година до 30 юни 2028 година Двата доклада може да са обособени, само че може и данните от нефинансовото докладване да са част от финансовия доклад и по този начин набелязаните политики на сдруженията ще стават забележими в Търговския указател на Агенцията по вписванията.

Изискването за тези доклади е заложено в Директива 2014/95/EU на Европейския парламент и бе въведено в българското законодателство посредством промени в Закона за счетоводството.

До края на предходната година беше тайнственост по какъв метод би трябвало да се провежда докладването, каква информация да покрива нефинансовата декларация, в какъв подробност да бъде описанието. На 21 декември обаче Министерството на финансите разгласява насоки за използване на условията на директивата.

Така всички наранени компании би трябвало да се провеждат доста бързо и да решат от кого и каква информация им би трябвало за включване в отчетите за нефинансовите им цели. Принципно тези доклади би трябвало да съдържат информация по тематики като околна среда, чиновници, заинтригувани страни, човешки права, корупция, многообразие, изяснява Пенка Коркова, съветник по стабилно развиване в компанията " Денкщат ", която поддържа бизнеса в правенето на отчети за стабилно развиване и ръководството на въздействието върху естествения, обществения и човешкия капитал.

" Информацията, която съдържа кардинално отчет за стабилно развиване, е значима за вложителите, за клиентите, чиновниците, сътрудниците и всички заинтригувани страни в средата, в която компанията оперира и от която се въздейства. Новото условие за нефинансово докладване дава опция на фирмите да поемат по пътя към устойчивото бизнес развиване, да показват водачество, да потвърдят, че в действителност са виновни и че вършат бизнеса си добре и сполучливо “, разяснява Коркова.

Реално фирмите, които ще са длъжни към този момент да изготвят такива доклади, са изправени пред предизвикването освен по какъв начин да подберат тематиките, за които ще рапортуват, само че и по какъв начин да мерят постигнатите резултати по тях в бъдещите си отчети. Министерството на финансите е дало подробни насоки, методологии и стандарти, които могат да са потребни при правенето на нефинансовите заявления. Но за компании, които за пръв път се сблъскват с тази тема, 2000 страници насоки, към които се реферира МФ, могат да се окажат съществено предизвикателство и да са объркващи, а времето до края на юни никак не е доста, съгласно " Денкщат ".

Практиката на компанията сочи, че когато се изготвя подобен документ за пръв път са нужни най-малко 8-10 месеца, защото се постанова събирането на напълно друг вид информация, която няма нищо общо с финансовите данни, събирани за годишния доклад.

Ако до момента всички отдели са допринасяли с финансови данни за годишния доклад, то за нефинансовото докладване ще би трябвало да се включат и в самото му правене, тъй като не е допустимо финансовият отдел да опише за политиките и резултатите в посоки като околна среда, обществени въпроси човешки права и други тематики. Друг проблем, пред който нормално се изправят компаниите при подготовката на първите си нефинансови отчети е неналичието изобщо във компанията на данни по желаните от финансовото ведомство тематики за докладване.

В последна сметка обаче главоболията около първия подобен отчет имат смисъл, съгласно Пенка Коркова.

" Знаем, че задачата за изработването на сходен отчет към този момент е просто условие към бизнеса и не е разпознато като преимущество. В същото време, смяната в закона е добър инструмент за връзка с разнообразни заинтригуваните страни и за ръководство на репутацията: събирането и представянето на нефинансова информация дава опция на мениджърите да премислят и показват значими аспекти от политиките, процесите, резултатите и рисковете пред компанията, които въздействат значително върху наличието й на пазара “, разяснява представителят на " Денкщат ".

По думите й припознатата от огромни компании у нас в последните години процедура интензивно да демонстрират настоящото приложение на бизнес- и организационните си практики, дава визия за вероятностите им за развиване и поддържа репутацията им на открити и виновни компании.
Сега това имат късмет да създадат и останалите огромни компании, а по отношение на държавните в региона на енергетиката, Българската банка за развиване и БДЖ това ще донесе повече бистрота на прилаганите политики и доклад за резултата им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР