Практиката да се връчва българско гражданство на чуждестранни граждани срещу

...
Практиката да се връчва българско гражданство на чуждестранни граждани срещу
Коментари Харесай

Забраняват получаването на български паспорт срещу инвестиция

Практиката да се връчва българско поданство на задгранични жители против инвестиция да отпадне изцяло от българското законодателство. Това планува, който е импортиран за публично разискване от служебното държавно управление. Практиката, известна като „ златен паспорт “ съществува от 2013 година и гласи, че лицата, осъществили инвестиция в България на стойност най-малко 1 млн. лева, дружно с техните фамилии получават българско поданство.

„ От 2013 година лицата, кандидатстващи за придобиване на българско поданство на тези учредения, са получили позволение за непрекъснато престояване заради направени инвестиции най-вече в закупуване на държавни скъпи бумаги на стойност над 1 млн. лева или са вложили сума над един 1 млн. лева в лицензирана кредитна институция по контракт за доверително ръководство, надлежно са нараснали инвестицията при същите условия до два милиона лв.. Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско поданство обаче или на някой от идващите стадии на производството се оказва, че инвестицията не е налична заради осъществена продажба на закупените скъпи бумаги или заради осъществени други разпоредителни дейности “, се споделя в претекстовете към предлагането за смяна.

Миналата седмица Хърватия стана следващата страна, чиито жители към този момент могат да пътуват без виза до Съединени американски щати. Една от аргументите за какво американското държавно управление не вкарва това облекчение и за български жители, е фактът, че съществуват клаузи, които могат да разрешат на хора от трети страни да получат български паспорт по въпросната скица.  

„ Установени са случаи, в които при направено влагане посредством контракт за доверително ръководство, лицето не има банкови сметки и не е записано като вложител в съответната банка, посочена от него за влагане на своя капитал под формата на парични средства или други финансови активи. Междувременно е получено следващо писмо от м. юни тази година от Европейската комисия, в което се показва безпокойствие от продължаващата в Република България законова опция за придобиване на българско поданство посредством натурализация в подмяна на авансово избрани заплащания “, написа още в претекстовете на закона.

Под натиска на Европейска комисия тази година Законът за българското поданство към този момент претърпя едно изменение в посока ограничение на опциите за приемане на " златни паспорти ", само че бе непокътната опцията поданство да се получава против действителни вложения в произвеждане. Официален Брюксел обаче продължава да счита, че това не е задоволително за преустановяване на тази процедура и от време на време насочва рецензии към страната ни, която наред с Кипър и Малта продава паспорти на вложители. Целта на новото проектоизменение е да отпадне и тази опция.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР