Практиката да се събират пари в училище и в детските

...
Практиката да се събират пари в училище и в детските
Коментари Харесай

В детските градини събират повече пари от родителите, отколкото в училищата

Практиката да се събират пари в учебно заведение и в детските градини не изчезва, само че се видоизменя. Между 30 и 110 лв. се събират при започване на образователната година от родителите на хлапетата в детските градини и учебните заведения, сподели инспекция на „ Монитор “.
Сумите варират съгласно възрастта на хлапето. Настойниците на малчуганите от първа група най-често заделят към 50-60 лева, с цел да обезпечат всички нужни пособия, консумативи и играчки и дарове за госпожите. На изхода на детската градина обаче сумата може да набъбне до 100-110 лева В същото време родителите на учениците в 11-и и 12-и клас минават по-тънко и се бъркат единствено за застраховка и „ непринудено “ подаяние, които възлизат на към 30-35 лева Така се оказва, че " рекетът " в детската градина е тройно по-голям от този в учебно заведение.
След като преди няколко години общините не разрешиха на шефовете да събират средства от майките и татковците, тази роля се трансферира на родителските колективи и учебни настоятелства. Така при започване на образователната година, съветвани от управлението, те вземат решение каква сума е нужна. Средствата обаче се събират на сляпо, описа пред „ Монитор “ родител, претрупан с тази задача в столична детска градина. Причината е, че поради GDPR-a той няма право да получи лист с имената на малчуганите в групата. Вместо това знае единствено броя на децата. Докато родителите на хлапетата от по-горните групи към този момент са се срещали, то тези в първа, които занапред се срещат, би трябвало сами да споделят чие е тяхното дете, когато предават сумата. Накрая на отговорника му остава да се надява, че не е пропуснал някого и сметките са точни.
В детските градини най-често сумите се събират за пособия и консумативи за изобразяване и писане. Предвидливо още при започване на годината се заделят и пари за дарове за 8 март, Коледа и рождени дни на госпожите. В някои градини родителите са задължени да отделят средства и за вода тоалетна хартия, кърпички, чашки. Пари за килими, филтри за кани за вода, спомагателни шкафчета или други улеснения, които липсват в обзавеждането на групата, също могат да бъдат планувани при започване на образователната година. Ако такива обаче бъдат закупени групово, минават като подаяние за детската градина от името на един от родителите. Отделно постоянно се заделят и по 10-15 лева за изключителни разноски. Като се тегли чертата и се пресметне сумата за пособия и писалищен материали, дарове за госпожите и спомагателни улеснения, то за хлапе от първа до трета група се брои сред 50 и 70 лева
Децата в предучилищна група обаче излизат по-солено на родителите си. Причината е, че с изключение на парите за родителската каса, консумативи, тетрадки и дарове, би трябвало да се отделят и спомагателни средства, за лист с материали за подготвителна група за учебно заведение, които всяко хлапе би трябвало да има. В него влизат самостоятелни флумастери, пастели, цветни моливи, темперни бои, острилка, скицник, блок за изобразяване, лепило, писалки, с които децата да пишат и рисуват. За тях е нужен и несесер, в който да ги държат. За да има къде да упражняват изписването на ченгелчета и числа, пък им трябват тетрадки с тесни и необятни редове и с огромни квадратчета. За всички спомагателни материали родителите на хлапетата от последната група броят още 50-60 лева Така като се добави и сумата, импортирана в „ родителската “ каса, настойниците излизат общо на минус 100-110 лева
В учебните заведения с повишаването на възрастта на детето последователно пък понижават и средствата, които се събират след родителските срещи. За хлапетата в начален стадий – от първи до четвърти клас, се харчат приблизително сред 40 и 60 лева Те се употребяват за образователни пособия, застраховки, баджове, чипове, дарове, като остава и някаква сума в касиера за спомагателни разноски по време на образователната година. Почти във всяко учебно заведение се плануват и разнообразни суми за лакомства за първия образователен ден. В същото време от родителите в по-горните класове постоянно наложително се изискват единствено пари за застраховка. Отделно обаче родителите вършат „ доброволни “ дарения.
Въпреки че просветният министър изпрати писмо, в което подсети, че събирането на средства за материали, консумативи и поправки е неразрешено тази процедура продължава в доста школа в страната. Майка на дете в столично учебно заведение изясни, че мълчешком при тях сумата е 30 лева, само че в случай че някой няма опция да ги даде, не го притискат. В друго школо пък са въвели промоция, в случай че в него се образова повече от едно дете от семейство. Дарението за едно хлапе е 20 лева, само че в случай че са братче и сестриче, родителите броят единствено 30 лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР