Практиката да се изоставят на пусти места заловени от уж

...
Практиката да се изоставят на пусти места заловени от уж
Коментари Харесай

Четири лапи предупреждават - общински власти изхвърлят бездомни кучета

Практиката да се изоставят на " пусти места " хванати от сякаш виновните управляващи бездомни животни, най-много кучета, става все по-често срещана. Това демонстрира публикуван от " Четири лапи " сигнал.
В съответния случай става въпрос за автомобил с лого на Община Благоевград, който изоставил няколко кучета в Кресненското дефиле. Автомобилът е благосъстоятелност на стопанисвания от частна компания общински подслон, споделят от " Четири лапи ".

Във връзка с този случай от българския офис на интернационалната организация за отбрана на животните " Четири лапи " обръщат внимание, че сходни случаи са всеобща процедура, а контролният орган, който би трябвало да постанова санкци - в лицето на Българска организация по сигурност на храните (БАБХ), неглижира казуса и по този метод излага на риск здравето освен на животните, само че най-много на хората. Само през последните дни към " Четири лапи " са постъпили сигнали за разселване на кучета в планинските региони над Враца, в покрайнините на Пазарджик и в местността Юндола. Неотдавна пък ветеринарен доктор, обслужващ общините Банско и Разлог, беше хванат да разтоварва кучета в село край Симитли.
" Практиката на проведено транспортиране на животни от една община към друга е от години, само че до момента по този начин и не е открит работещ механизъм за прекратяването ѝ ", изяснява шефът на „ Четири лапи “ за България доктор Марина Иванова. " Наблюденията ни сочат, че преди локални избори случаите се усилват, защото всеобщо кметовете, които не подхващат ограничения за дейно понижаване на скитащите кучета, желаят да покажат някакво видимо справяне с казуса и търсят най-лесното решение. Очакваме в месеците преди идните следващата година избори разселването на кучета да се усили и по тази причина е извънредно належащо да се вземат навременни ограничения ".
Сред ограниченията, които „ Четири лапи “ оферират да бъдат въведени, са:
- указател на всички юридически лица, които правят действия по ограничение на популацията от безстопанствени животни и транспортните средства, които използват;
- интензивно присъединяване на КАТ, полиция и прокуратура при следствие на случаи на " кучешки туризъм " и отнасяне на разселването на кучета като закононарушение, защото то основава предпоставки за произшествия, които заплашват здравето и даже живота на хора и животни.
- промени в Наказателния кодекс и разширение на обсега на текстовете, предвиждащи санкции за принуждение над животни, също би било смислена мярка, съгласно специалистите на организацията.
От " Четири лапи " са загрижени, че в плана за текст на Национална стратегия за преодоляване на популацията от безстопанствени кучета, който към този момент втора година се разисква на работна група към Министерство на земеделието, храните и горите, няма нито един текст, който да касае ограничения против проведеното разселване на кучета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР