Практическо ръководство, което дава насоки как се управляват рисковете, свързани

...
Практическо ръководство, което дава насоки как се управляват рисковете, свързани
Коментари Харесай

Европейска агенция публикува ръководство за работа при високи температури

Практическо управление, което дава насоки по какъв начин се ръководят рисковете, свързани с работата при топлота, е оповестено на уеб страницата на Европейската организация за сигурност и здраве при работа. В него се осведоми какво би трябвало да се направи, в случай че служащият има топлинно заболяване. Обръща се внимание, че най-сериозното от болесттите, породени от високи температури, е топлинният удар, който изисква незабавна здравна помощ.

В Ръководството се показва, че излагането на топлота усилва риска от настъпване на трудови злополуки на работното място, породени от потни длани, замъглени защитни очила, зашеметяване и понижена мозъчна функционалност. Авторите  установяват, че продължителното излагане на топлота може да докара до резултати като дезориентация, нарушена преценка, загуба на централизация, понижена зоркост, нехайство и отмалялост и по този метод също се покачва рискът от акцидент.  Те обръщат внимание на нуждата от наложителни по-чести почивки, както и на смисъла на хидратацията и пиенето на хладна питейна вода (10 – 15 °C) на всеки 15 – 20 минути даже в случай че служащите не се усещат жадни. Задължение на работодателите е да обезпечат средства за подобаваща хидратация на служащите.

Инспекцията по труда също обръща внимание на работодателите, че би трябвало да подхващат ограничения за минимизиране на риска при работа в горещините, които могат да бъдат организационни или механически.

При работа навън по-добър резултат имат организационните ограничения като въвеждане на повече почивки, смяна на работното време за отбягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури, смяна на типа работа и други Такива наложително би трябвало да бъдат подхванати, когато от Националния институт по метеорология и хидрология са подадени червен или оранжев код за рискови климатични феномени.

На служащите би трябвало да се обезпечат предпочитано групови средства за отбрана при работа навън, най-много във връзка с риска от слънчев/топлинен удар. За възобновяване на топлинния баланс на организма би трябвало да се обезпечи задоволително количество питейна вода, както и топли и студени питиета и други течности за възобновяване. Осигурени би трябвало да бъдат и места за отмора, в които работещите биха могли да възстановят топлинния баланс на организма си.

При работата на закрито приоритет имат техническите ограничения, които да обезпечат в пространствата подобаваща температура. През топлия интервал на годината оптималните стойности са: за лека физическа работа от 22 до 25 градуса; при приблизително тежка физическа работа от 20 до 23 градуса, а при тежка физическа работа градусите са от 18 до 21. По изключение, в избрани случаи, при доста висока външна температура, тази стойност може да бъде надлежно до 33 градуса или до 31 градуса.

При действия на закрито, когато индустриалните процеси се извършват  в изискванията на доста високи или доста ниски температури  (например при леене на метали или работа в хладилни помещения), се предлага техническите ограничения да се комбинирани с организационни. В такива случаи следва да се обезпечават по-чести почивки, които да бъдат осъществявани в помещение с условия за възобновяване на топлинния баланс на организма.

В рамките на общия надзор, по време на настоящата си контролна активност през летния интервал инспекторите по труда ревизират и дали работодателите са подхванали ограничения за минимизиране на рисковете при работа в прегряващ микроклимат. Проверки се правят и по сигнали, които обаче са единични и най-често се подават от работещи на закрито.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР