Практически всички кучета обожават да се хранят с кости и

...
Практически всички кучета обожават да се хранят с кости и
Коментари Харесай

Опасно ли е да даваме на кучето кости и кокали?

Практически всички кучета обожават да се хранят с кости и кокали, като това им е заложено от природата. Разбира се, че всеки собственик желае да угоди на любимеца си и по тази причина дава постоянно на питомците си това лакомство. Тук обаче идва и разумния въпрос: Опасно ли е да храните кучето с кости и кокали?

Защо кучетата обичат да гризат кости и кокали?

Голяма част от хората считат, че това не е нездравословно и даже че е потребно. Обикновено можете да прочете, че тези скотски артикули оказват помощ да се поддържат зъбите. В реалност това не е по този начин и те не оказват помощ за това изобщо. Те са способни да увредят емайла, като даже може да причинят строшаване на някой зъб. Но значи ли това, че костите са напълно безполезни или въпреки всичко могат да се използват в храненето на кучето?

1. Чистене на зъбната плака

Животното, на което давате тези артикули, ще може по-лесно да отстрани остатъците от храната и да се почисти зъбния камък на кучето. Именно тези два казуса най-често способстват за появяването на доста бактерии в устната празнина. Трябва обаче да се означи, че за това оказват помощ не толкоз самите кости, колкото хрущялите, които се намират в двата края.

2. Масаж на венците

Умерено твърдите кости и хрущяли, които кучетата от време на време гризат, натискат леко на венците, масажират ги и защищават от развиване на разнообразни проблеми, като да вземем за пример кучешки пародонтоза. Освен това те отстраняват частиците от мъртъв епител от венците на животно. Важно е да се означи, че костите и кокалите могат да са и отлична играчка на двора за вашето куче, защото огромна част от четириногите другари трансформират това в цялостен обред и дълго се забавляват с тях.

Какви кости и кокали можете да давате на кучето?

 Опасни ли са пилешките кокали за кучета?

Всички ветеринари са единни в мнението си, че някои кости и кокали не трябва да давате на кучето са. Ето кои са те и за какво не трябва да им давате това лакомство:

- Суровите свински кости са рискови за кучета, защото могат да се заразят с хелминтни инфекции (глисти). Освен това месото, което може да е останало на тях, е много мазничко и може да разстрои стомаха на кучето;

- Не давайте пилешки кости на кучето. Те са дребни и нежни, тъй че съвсем всяко куче може елементарно да ги погълне, като преди този момент ги е нахапало, тъй че да имат остри краища. Тези костни частици могат освен да наранят храносмилателния тракт, само че и безусловно да останат в стомаха или червата с години;

- Костите на пуйката също са неразрешени, тъй като са доста твърди и много огромни. С тях кучето елементарно може да се задуши или да повреди хранопровода, стомаха или червата си. Като цяло е неразрешено да се дават тръбни кокали на животните, тъй като те могат да загинат в резултат на вътрешно кървене;

- Патешките също не са добър вид, тъй като са много огромни, само че и са много остри. При яденето им те могат да заседнат в гърлото на кучето и то да се задави;

- Заешки още веднъж са много остри и заради това са рискови за здравето на любимеца ви. С тях той може да нарани елементарно езика си или да заседнат в гърлото. Могат също по този начин да доведат до пострадване на стомаха, което също е доста опасно;

- Не би трябвало да им се дават и риби с кости, даже в случай че те са доста дребни, защото могат елементарно да се забият в гърлото, което да докара до затруднено дишане;

- Сварените кости (по-точно добре сварените) също са много рискови, защото в храносмилателния тракт те могат да причинят чревна непроходимост;

- Агнешките кости и кокали не са толкоз рискови спрямо гореизброените. Важно е обаче да следите за това те да са от младо агне, с цел да не са твърди.

 Хранене на кучето

В допълнение към пострадванията на стомашно-чревния тракт, честото хранене на кучето с кости и кокали може да докара до сериозното заболяване перитонит. Това е инфектиране на коремната празнина, което може да докара и до механично пострадване, а то е в действителност доста рисково положение.

Какви кости и кокали можете да давате на кучето ви?

Смята се, че единственият изцяло безопасен вид са бедрените кокали и кости на кравата или бика. Те се назовават още захарни, поради чисто белия им цвят, който прилича захар. Можете да ги давате на кучето ви, с цел да ги гризат, да изядат хрущяла.

В никакъв случай обаче не трябва да им давате с часове наред да ги гризат, тъй като това още веднъж може да докара до контузии на зъбите на кучето. Причината за това е, че продължителният контакт на кучето с твърда повърхнина малко или доста изпилява зъба. Именно по тази причина е най-добре да глезите любимеца си не по-често от 1-2 пъти на месец с кости и кокали. На дребните кученца можете да давате да се полакомят с говеждите ребра или по-точно с хрущяла и месото, които са закрепени за тях. Голите ребра са доста рискови и не трябва никога да им ги давате.

Има несъмнено и безусловно безвредни кокали и това са купешките, които можете да намерите зоомагазините. Те са направени от скотски сухожилия и суровата говежда кожа, като в същото време с това са освен безвредни, само че и потребни за кучетата. Можете да ги давате на любимеца ви по 2-3 пъти на месец. Те са чудесна опция на натуралните кости и кокали, които обаче могат да са доста рискови за здравето на кучето.

Внимание! Преди дадете кости и кокали на кучето за пръв път, консултирайте се с ветеринарен доктор. Така ще сте сигурни, че не вършиме неточност.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР