Праисторическият комплекс Провадия-Солницата ще бъде представен с изложба в Европейския

...
Праисторическият комплекс Провадия-Солницата ще бъде представен с изложба в Европейския
Коментари Харесай

Изложба, посветена на Провадия-Солницата, откриват в Брюксел

Праисторическият комплекс Провадия-Солницата ще бъде показан с галерия в Европейския парламент в Брюксел. Домакин на събитието, отдадено на най-древния солодобивен и градски център в Европа, е българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Експозицията се провежда в партньорство с археологическия екип под управлението на акад. Васил Николов, Националния археологически институт и музей на Българска академия на науките и Историческия музей в Провадия.

Откриването на изложбата „ Провадия-Солницата – най-древният солодобивен и градски център в Европа (5600–4350 година прочие Хр.) “ ще се състои на следващия ден (24 октомври), от 14:45 ч. (българско време) в зала „ Йехуди Менухин “ на Европарламента.

Сред формалните лица на церемонията ще бъдат българският еврокомисар Илиана Иванова, евродепутати, ръководителят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, зам.-директорът на Националния археологически институт и музей на Българска академия на науките доцент доктор Стефан Александров и шефът на Историческия музей в Провадия Николай Христов.

Специално за събитието в Брюксел ще дойде и целият археологически екип, който от 2005 година насам прави теренните изследвания на праисторическия комплекс. Неговият началник акад. Васил Николов персонално ще показа научните открития и неповторимите находки, които описват за зората на европейската цивилизация.

Чрез експозицията от 25 постера посетителите ще се срещнат с технологията, употребена в праисторията за рандеман на сол – стратегическата суровина, която трансформира Солницата в първия „ монетен двор ” и най-древния градски център на Европа. Изложбата ще покаже праисторическото населено място, защитавано от първите каменни замъци в Европа – извънредно достижение на военната доктрина и строителното изкуство, както и впечатляващи свидетелства за комерсиалните връзки и обществената подчиненост в района на долното течение на Провадийска река и Варненските езера от 5600 до 4350 година прочие Хр.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР